Rusia se afla in plina furtuna bursiera si financiara
Data publicarii: 18-09-2008 | BursaRusia este in plina furtuna bursiera si financiara, iar guvernul pare neputincios in a indeparta temerile ce apasa asupra sectorului bancar, care au explodat in contextul crizei de pe Wall Street, comenteaza AFP.
A doua zi dupa una dintre cele mai proaste sedinte de tranzactionare din istoria burselor rusesti, in care cei doi indici principali ai pietelor moscovite de capital, RTS si Micex, au cazut cu 11,5% si, respectiv 17,5%, situatia nu s-a imbunatatit, pana la mijlocul sedintei de tranzactionare.
Dupa o deschidere ezitanta, "coborarea in infern" s-a reluat intr-un ritm atat de alert incat agentia federala de reglementare a pietelor financiare a luat o decizie exceptionala: sa opreasca pur si simplu schimburile si sa convoace o reuniune de criza intre responsabilii care au competentele necesare.
"Cerem burselor sa isi pregateasca propunerile si sa ni le prezinte azi, ca sa stabilizam situatia. Vom examina propunerile si vom lua o decizie" cu privire la o eventuala reluare a tranzactiilor, a declarat seful agentiei, Vladimir Milovidov, citat de RIA Novosti, preluata de AFP.
Potrivit declaratiilor lui Vladimir Osakovski, economist la grupul financiar Aton, suspnedarea tranzactionarii era indispensabila pentru ca jucatorii de pe piata sa aiba timp sa digere principala stire a diminetii, injectia unor sume "colosale" din bugetul federal in depozitele celor trei banci principale din tara, Sberbank, VTB si Gazprombank.
Ministerul rus al finantelor a indicat ca lichiditatile deblocate pentru banci ar putea atinge nivelul de31 miliarde euro in decurs de trei luni si l-ar putea depasi ulterior. Banca centrala a facut, de asemenea, o injectie de lichiditati de 9,4 miliarde euro.
Au trecut deja cateva zile de cand autoritatile ruse incearca sa calmeze investitorii prin declaratii linistitoare si furnizare de lichiditate, dar masurile luate miercuri au, deja, o cu totul alta dimensiune.
"Este bine ca au inchis piata, altfel lumea ar fi fost in panica", spune Osakovski.
Cei doi indici bursieri, in momentul suspendarii, cazusera deja cu 6,39% - RTS si, respectiv cu 3,09% - Micex. Caderea cae mai ampla a fost inregistrata de cotatia actiunilor bancare.
Cauza caderii este, din punctul de vedere al lui Osakovski, faptul ca sistemul bancar se confrunta cu "o criza majora de incredere".
In afara de socul provocat de vestile provenite de la New York, temerile au fost amplificate de zvonul ca banca ruseasca de investitii Kit Finance este aproape de faliment si ar putea fi salvata de stat.
Ministrul rus al finantelor, Aleksei Kudrin, a promis ca bancile ajutate vor acorda, la randul lor, "imprumuturi bancilor mici si medii", ca sa evite o prabusire generala a sectorului bancar.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri