Angajatii cu functii suport, cele mai mici salarii din multinationale

Data publicarii: 18-09-2008 | HR/Cariere

Managerii romani din companiile multinationale se afla pe locul doi intr-un top al salariilor in regiune, in timp ce angajatii care detin functii operationale si de suport au venituri sub nivelul celor inregistrate in Cehia, Ungaria sau Slovacia.

In acelasi timp, diferenta dintre salariile oferite de multinationale si salariul mediu pe economie este cea mai mare in Romania, comparativ cu celelalte state din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit datelor studiului PayWell, realizat de firma de consultanta PWC.

"La nivel operational si de suport, angajatii romani au un venit mediu net raportat la venitul mediu national mai mare decat venitul mediu net al angajatilor din tarile din regiune. Trebuie, totusi, mentionat ca salariul mediu net din Romania este mai mic decat in tarile vecine", spune Ruxandra Stoian, director in cadrul PwC Romania.

Departamentele operationale cuprind angajatii care presteaza activitatea de baza a companiei, contribuind la performanta ei financiara (angajatii din productie, personalul technic din sectorul IT). Angajatii din departamentele de suport asigura functionalitatea companiei, fara a contribui la realizarea profitului - resurse umane, juridic, administrativ. O comparatie regionala a salariilor medii ale angajatilor la nivel operational arata ca salariul unui angajat roman este de aproximativ 1.000 de euro, de doua ori mai mare decat salariul mediu net national. La nivelul functiilor de suport, salariul angajatilor din companiile de pe piata locala este de 670 de euro, cu 2,8 mai mare decat media nationala. Intr-un top al salariilor pentru acest tip de angajati, Romania se afla pe locul trei la nivel regional, dupa Ungaria si Slovacia, dar inaintea Cehiei. In tara vecina, salariul este de 860 de euro, in Slovacia un angajat pe o functie de suport castiga 750 de euro, iar in Cehia, doar 650 de euro. Potrivit studiului, in Ungaria, un astfel de angajat are un salariu de 1.250 de euro, cu 1,7 mai mare decat media nationala, in Slovacia, aceasta categorie de angajati primeste 1.400 de euro, cu 1,2 peste media nationala, iar in Cehia, salariul este de circa 1.600 de euro.

"Stim cu totii ca, in ultimii ani, am avut cea mai mare crestere a salariilor din regiune, am ajuns la un nivel salarial chiar si la nivel de muncitori, aproape de cel inregistrat de tarile mai dezvoltate", spune Oana Botolan Datki, country manager al firmei de recrutare Consulteam. Managerii de pe piata romaneasca au un salariu mediu net de 9,2 ori mai mare decat salariul mediu net national, acestia fiind pe primul loc in regiune in ceea ce priveste diferenta dintre venitul obtinut si salariul mediu net national. Media salariala a managerilor de pe piata locala este de circa 3.200 de euro, cea mai mare din regiune, dupa cea inregistrata in Cehia.

Business Standard