Scaderea si imbatranirea populatiei limiteaza cresterea economica a Romaniei pe termen lung
Data publicarii: 18-09-2008 | EconomieRitmul de crestere a economiei romanesti se va tempera pe termen lung si din cauza problemelor demografice ale Romaniei, care vizeaza scaderea si imbatranirea populatiei, a declarat joi economistul sef al BNR, Valentin Lazea.
"Romania nu poate spera sa inregistreze aceeasi crestere economica pe termen lung din cauza problemelor demografice. In '90 si '91, inca s-au nascut cohorte mari, insa din '92, numarul nou-nascutilor a scazut, iar ei vor intra pe piata muncii abia din 2010", a spus Lazea.
Potrivit statisticilor, daca in 1989 s-au nascut in Romania 369.000 de copii - in conditiile in care avortul era interzis -, in 1990 numarul de nou-nascuti a fost de 314.000, in 1991 - de 275.000, iar in 1992 - de 260.000. In prezent, numarul anual de nou-nascuti s-a stabilizat in jurul a 220.000.
"Programele noastre nu tin cont de aceasta scadere", a mai spus Lazea, la seminarul "Diaspora stiintifica romaneasca" de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Economistul sef al BNR a exemplificat corelatia intre crestere economica si demografie printr-un studiu al Bancii Mondiale, care arata ca doar sapte state si-au mentinut cresterea economica peste 5% mai mult de 20 de ani, printre acestea numarandu-se China, Guineea Ecuatoriala si Irlanda.
"In niciuna dintre aceste tari nu au existat probleme demografice", a spus economistul sef al BNR.
Ultimele estimari publicate de biroul european de statistica, Eurostat, indica o scadere dramatica a populatiei Romaniei in urmatoarele decenii, de la 21,42 milioane de persoane in 2008 pana la 19,62 milioane in 2035 si 16,92 milioane de locuitori in 2060.
Un sfert dintre romanii activi contribuie la PIB-ul altor tari
Un alt factor agravant in scaderea populatiei active din Romania este migratia externa, a explicat economistul Bianca Pauna, de la Institutul National de Cercetari Economice.
"Credem ca cifrele prezentate de INS sunt cu mult sub cele reale. Exista estimari care arata ca migratia externa reprezinta aproximativ 2 milioane de persoane in varsta de munca. Aceasta cifra reprezinta 10% din populatia Romaniei si mai mult de un sfert din forta de munca", a spus Pauna.
In ultima prognoza publicata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), institutia estimeaza o crestere aproape lineara a populatiei active - intre 15 si 64 de ani - din Romania, de la 9,608 milioane persoane in 2008 la 9,754 milioane in 2010, 9,91 milioane in 2015 si 10,007 milioane in 2020.
Pauna a adaugat ca o alta problema o constituie migratia populatiei dinspre mediul urban spre mediul rural. "In mod normal ar trebui sa fie invers, insa in continuare migratia este dinspre urban spre rural", a mai spus ea.
Economistul a atras atentia si asupra ocuparii pe ramuri, 30% din angajatii din Romania fiind in mediul agricol, care contribuie cu sub 10% la produsul intern brut (PIB).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri