Bancile centrale injecteaza sume uriase pe pietele financiare

Data publicarii: 18-09-2008 | International

Bancile centrale din lumea intreaga arunca sume uriase de bani pe pietele de capital, ca sa-i linisteasca pe investitori. Cu toate acestea, Bursele asiatice sunt si astazi in scadere, la o zi dupa criza de pe Wall Street. Bursa de la Moscova a ramas inchisa, dupa doua zile in care indicii au scazut dramatic. Presedintele american, George W. Bush, si-a anulat o vizita in Alabama, ca sa stea cu ochii pe Wall Street, unde ieri a inceput o noua furtuna pe pietele financiare.
 
La Tokyo, indicele Nikkei, care incepuse sa-si revina ieri, a pierdut 2,2 procente si a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 3 ani. La jumatatea sedintei de tranzactionare, indicele Hang Seng de la Bursa de la Hong Kong scazuse cu 7,38 la suta, iar indicele bursei de la Bangkok cu 5,82 la suta. Pierderile sunt ceva mai mici la Shanghai, de doar 1,7 la suta.

In Marea Britanie, banca HBOS, ale carei actiuni s-au prabusit pur si simplu de la inceputul saptamanii, a fost cumparata astazi de banca rivala Lloyd's TSB, cu 15 miliarde de euro. Alte mari institutii financiare negociaza eventuale fuziuni, ca sa poata depasi criza.

Dupa AIG, Lehman Brothers, Freddie Mac, Fannie Mae, Bear Sterns, investitorii se intreaba ce alt mare gigant financiar ar putea ajunge in pragul copalsului. Analistii spun ca teama se instaleaza incet-incet in mediul financiar, unde circula tot felul de zvonuri, care de care mai alarmante. In incercarea de a calma pietele, bancile centrale sprijina sistemele financiare cu miliarde de dolari, in cadrul unei actiuni concertate. Banca Japoniei a introdus numai astazi in circuitul bancar 17 miliarde de euro, iar Banca Centrala Americana a promis 180 de miliarde de dolari.

Realitatea TV