Federal Reserve a devenit colacul de salvare al multor giganti financiari

Data publicarii: 18-09-2008 | International

Recentele evenimente de pe scena financiara americana au exercitat o presiune imensa asupra bancii centrale americane - Federal Reserve - care s-a transformat peste noapte in salvatorul mai multor giganti financiari.

Astfel, banca centrala a devenit cel mai cautat creditor din Statele Unite, dupa preluarea celui mai mare grup de asigurari din lume, American International Group (AIG) si dupa ce a investit deja sute de  miliarde de dolari in valori mobiliare ipotecare, ca sa ajute institutiile financiare cu probleme, arata International Herald Tribune. 

In loc sa isi pastreze rolul de reglementator al politicii monetare, Fed trebuie sa poarte acum mai multe palarii, cum ar fi cea de asigurator, de bancher de investitii si chiar de manager de fonduri de protectie impotriva riscurilor.

"Este ceva unic, iar Fed nu a mai facut asa ceva vreodata", spune Allan Meltzer, profesor de economie la Universitatea Carnegie-Mellon si autor al unei istorii a Federal Reserve.

"Daca ne intoarcem in 1921, cand fermele aveau probleme, iar Congresul se adresa Fed ca sa le salveze, banca centrala raspundea de fiecare data ca nu este treaba ei. Nu s-a considerat niciodata o agentie care sa raspunda tuturor scopurilor", explica Meltzer.

Fed a fost adesea descrisa ca o banca de ultima salvare, institutia care va imprumuta bani cand orice altceva a esuat.

Dar, prin cumpararea a aproape 80% din AIG in schimbul unui imprumut de 85 miliarde dolari, prin detinerea de valori mobiliare de 29 miliarde dolari candva ale Bear Stearns, Fed devine si un investitor de ultim moment.

Aceasta situatie pune Fed intr-o pozitie tot mai complicata si contradictorie. Federal Reserve devine responsabila atat de stabilizarea sistemului financiar, cat si de diminuarea pierderilor contribuabililor.

Aceste responsabilitati sunt mult mai conflictuale decat tensiunile traditionale din mandatul dual al Fed, de a mentine inflatia scazuta si de a reduce somajul.

Bilantul contabil al Fed se afla sub presiuni care cu un an in urma pareau inimaginabile. Vara trecuta, toate rezervele bancii centrale americane, cifrate la momentul acela la 800 miliarde dolari, erau in valori mobiliare ale Trezoreriei.

Pana saptamana trecuta, detinerile Fed in titluri ale Trezoreriei s-au micsorat la circa 300 miliarde dolari. Majoritatea celorlalte active erau sub forma de credite acordate bancilor si bancilor de investitii, care au ca garantii valori mobiliare mai riscante.

Intr-un semnal ce arata cat s-au micsorat rezervele disponibile ale Fed, Departamentul american al Trezoreriei a vandut titluri de stat de miliarde de dolari, ca sa furnizeze fonduri suplimentare bancii centrale americane.

Trezoreria a vandut valori mobiliare de 40 miliarde dolari miercuri, iar joi va vinde valori mobiliare de inca 60 miliarde dolari. Este sigur ca vor mai urma si alte actiuni de strangere de fonduri, estimeaza, in editia sa electronica, publicatia IHT.  

Primul pas facut de Fed in teritorii pana atunci straine, a avut loc in martie, cand impreuna cu Departamentul Trezoreriei a impiedicat falimentul bancii Bear Stearns regizandu-i un mariaj peste noapte cu JPMorgan Chase.

Ca sa faca afacerea sa mearga, Fed a acceptat sa tina si sa administreze o cantitate imensa de valori mobiliare greu de vandut de la Bear Stearns, ca garantie pentru un credit de 29 miliarde dolari acordat bancii JPMorgan.

Fed a dezvaluit putin despre valorile mobiliare pe care le detine, dar pachetul ar putea include valori mobiliare in valoare de miliarde de dolari garantate cu ipoteci de pe piata creditelor cu grad mare de risc.

Concomitent, oficialii Fed au angajat firma de gestiune a fondurilor BlackRock sa administreze pachetul Bear Stearns, care figureaza ca "Maiden Lane LLC" in bilantul contabil al bancii centrale americane.

Dar, in timp ce oficialii Fed spun ca scopul lor este "sa majoreze veniturile" de pe aceste active, ei par sa nu fi facut inca nicio schimbare in portofoliu.

In septembrie, Federal Reserve a pus sub supraveghere federala si cele doua cele mai mari banci ipotecare din Statele Unite, Fannie Mae si Freddie Mac. Salvarea acestora a costat insa banca centrala aproximativ 200 miliarde dolari.

Punerea Fannie Mae si Freddie Mac, ce finantau 40% din creditele ipotecare din Statele Unite, sub controlul guvernului, a linistit investitorii, care se temeau de o noua degradare a pietei mondiale a creditelor, si a determinat o crestere a burselor, scria Les Echos, la momentul respectiv.

Uimitoarea preluare a gigantilor ipotecari de catre guvernul american i-a salvat de la un esec sigur, dar nu a putut sugera cum vor arata cele doua banci dupa ce ajutorul financiar al Statelor Unite va fi retras, arata, insa, Reuters.

Dupa rezolvarea problemelor celor doua banci, insa, Federal Reserve a refuzat sa se implice in salvarea bancii de investitii Lehman Brothers. Falimentul bancii a creat adevarate calamitati pe pietele financiare mondiale, American International Group (AIG) devenind urmatoarea problema cu care Fed avea sa se confrunte.

Federal Reserve a nationalizat, practic, AIG, dupa acordarea unui ajutor financiar de 85 miliarde dolari in schimbul a 80% din actiunile asiguratorului.

Oficialii americani au explicat ca Federal Reserve a ales sa ajute AIG si nu Lehman deoarece operatiunile asiguratorului sunt atat de extinse incat falimentul acestuia ar fi antrenat pierderi financiare imense in plan international. 

Grupul de asigurari care a cazut detine nenumarate miliarde de dolari in contracte de asigurare care ii protejeaza pe posesorii de obligatiuni de pierderi, in cazul in care creditele unei companii devin neperformante. AIG detine si active extinse pe piata imobiliara, care ar putea determina o scadere a pretului locuintelor daca noii gestionari ai companiei decid sa vanda repede.

Ultima decizie majora luata de Federal Reserve a fost de a injecta 180 miliarde dolari in pietele financiare, in cadrul unei actiuni comune, impreuna cu bancile centrale mondiale.

Comunicatul arata ca Fed a incheiat acorduri "swap" cu Banca Centrala Eurpeana si cu bancile centrale din Elvetia, Anglia, Japonia si Canada. 

Totusi, prabusirea institutiilor si a sistemului financiar continua, la un an de zile de la declansarea crizei, ce a inceput pe segmentul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

NewsIn