Confidentul de la munca - rivalul partenerului de acasa

Data publicarii: 22-09-2008 | HR/Cariere

Potrivit unui sondaj al Vault.com, site american specializat in studii de HR efectuate prin investigatii online, 23% din angajati au recunoscut ca au la munca un confident de sex opus care, in unele cazuri, afla mai multe decat propriul partener. Psihologii au numit aceasta realitate drept "mariajul de la munca", si, pentru a-i ajuta pe cei care nu stiu sigur daca sunt sau nu intr-o astfel de situatie, au identificat sapte semne des intalnite.

1. Apelezi la un singur coleg sau colega pentru mici cumparaturi in timpul orelor de munca, de genul snacks-uri sau sucuri.

2. Aveti un repertoriu de glume pe care il impartiti

3. Ii poti spune fara ocolisuri daca arata sau nu bine, daca imbracamintea i se potriveste sau daca are sau nu probleme de igiena. De asemenea, poti face nestingherit aprecieri legate de infatisarea sau problemele unui tert coleg.

4. Daca ceva memorabil se intampla la munca, el/ea este prima persoana pe care o cauti pentru a-i spune detaliat povestea.

5. In pauza de pranz sau de cafea, "perechea" de la serviciu va sti exact ce vei comanda sau cum vrei cafeaua. De asemenea, la randul tau ii vei sti precis gusturile.

6. Aveti aceeasi viziune despre cum trebuie rezolvata o problema si, in cele mai multe cazuri va completati unul pe altul in indeplinirea unei sarcini.

7. Iti cunoaste sau ii cunosti viata personala la fel de mult ca cel mai bun prieten sau sotul/sotia reala.

Psihologii considera ca o astfel de relatie are atat plusuri cat si minusuri. Printre avantaje pot fi mentionate existenta unui suport emotional in timpul perioadelor stresante de la serviciu; complementaritatea in rezolvarea unor sarcini de serviciu si in acest fel usurarea lor; "complicele" de la munca poate face orele de serviciu mai putin plictisitoare diminuand sansele de instalare a rutinei.

Dezavantajele constau in riscul ca restul colegilor sa interpreteze apropierea voastra drept "bisericuta". Sentimentul de exludere poate cataliza frustrari de natura personala si profesionala. In plus, daca sotul sau sotia afla de relatia de la munca, pot aparea probleme serioase in cadrul mariajului, mergand pana la destramarea familiei.

Pentru ca lucrurile sa nu degenereze e indicat sa lasi in permanenta o linie de comunicare cu restul colegilor deschisa, astfel incat sa nu se simta exclusi. Daca lucrezi la un proiect comun, asigura-te ca toti cei implicati au un cuvant de spus.

Oricat de tentant ar fi sa ai un confident sau sa fii confidentul altcuiva, limiteaza deschiderea doar la aspectele generale, evita sa destainui intimitati sau sa incurajezi destainuirea de intimitati.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: