Bancile au saltat serios dobanzile la credite

Data publicarii: 22-09-2008 | Finante-Banci

Pana la 4%. Acesta este procentul pe care cateva banci din Romania l-au adaugat la dobanzile pe care le practica la creditele de nevoi personale atat in euro, cat si in lei, noteaza Cotidianul. BRD si ABN AMRO au operat modificari la creditul de nevoi in lei, Millennium Bank a majorat dobanzile la imprumutul in euro, in timp ce Credit Europe si Carpatica au ales sa salte dobanzile la ambele monede de creditare.

In plus, pe 15 septembrie, BRD a decis sa majoreze si dobanzile la creditele Expresso aflate deja in sold, ceea ce inseamna ca vor plati o rata mai mare nu doar persoanele care acum vor sa contracteze un credit, ci si cele care au deja un imprumut.

,,Dobanda la creditele de nevoi personale in lei, aflate deja in sold, a crescut cu 0,25% incepand cu 15 septembrie 2008", au spus reprezentantii BRD. Explicatiile bancilor tin de inrautatirea conditiilor din piata, cu accent pe cresterea inflatiei si pe scumpirea resurselor atrase in euro.

Majoritatea bancilor enumerate mai sus au decis sa creasca dobanzile cu aproximativ 1-1,5%. In aceste conditii, rata lunara creste cu cel putin 4% pentru un credit in lei cu o valoare 25.500 de lei (7.000 de euro). Astfel, la Credit Europe Bank, inainte de majorare, rata lunara ajungea la 642,9 lei, in timp ce dupa cresterea dobanzii rata este de circa 670 de lei. In cazul creditului in moneda europeana, o majorare de 1% a dobanzii calculate tot pentru un credit de 7.000 de euro, de aceasta data in cazul Millennium Bank, duce la o rata mai mare cu aproximativ 5 euro in fiecare luna.

Acesta este insa cazul fericit in conditiile in care la creditul Instant Plus cu girant oferit de Credit Europe Bank in lei regasim o majorare a dobanzii de la 4,4 pana la 14,9%. Precizam ca in acest caz este vorba despre o majorare a dobanzii introductorii (valabila pe o perioada de un an).

Carpatica a majorat dobanzile la creditul Optim, de nevoi personale fara ipoteca in lei, de la 9,9 la 10,4%. La creditele Optim si Instant in euro, banca a crescut dobanzile cu doua procente, de la 11 la 13%. Credit Europe Bank a scumpit produsele Instant si Instant Plus atat la lei, cat si la euro. Dobanda la creditul Instant Plus in euro a crescut de la 8,9 la 10,9%, in timp ce creditul Instant in lei are o dobanda mai mare cu 1%. Dobanda la creditul de nevoi personale in euro al Millennium Bank este de 8,9%, mai mare cu un procent. ABN AMRO a adaugat 1,5% la creditul in lei si a dus dobanda la 13% pe an, in timp ce BRD a crescut dobanda la creditul Expresso in lei cu un procent, pana la 14,5%.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: