Femeile vor avea aceleasi salarii ca barbatii in anul 2195

Data publicarii: 22-09-2008 | HR/Cariere

Anul 2195. Acesta va fi momentul in care femeile din Marea Britanie vor ajunge la aceleasi salarii ca si barbatii, in ritmul de evolutie salariala din prezent, se arata intr-un studiu al Chartered Management Institute.

Cercetarea, realizata in randul a peste 40.000 de angajati si manageri, arata ca veniturile femeilor din UK au crescut cu 6,8% in ultimele 12 luni, crestere mai mare decat cea de anul trecut - 5,2%, insa foarte apropiata de marirea salariala de care au beneficiat barbatii, de 6,6%. Diferenta, in cifra absoluta, dintre media salariala a femeilor si cea a barbatilor este de 13.000 de lire sterline anual, de la 32.000 de lire anual, cat primesc, in medie, femeile si 46.000, veniturile barbatilor.

In Romania, in schimb, nu exista mari diferente intre barbati si femei in materie de remunerare. Dimpotriva, potrivit studiului Total Remuneration Survey, realizat de compania de consultanta Mercer, femeile care ocupa pozitii de specialist in cadrul companiilor mari castiga cu 50% mai mult decat barbatii, iar cele care detin functii de middle management primesc salarii cu 40% mai mari. In schimb, femeile au o prezenta mai redusa in functiile de director general si obtin venituri cu 30% mai mici decat barbatii.

"Femeile detin in Romania unu din cinci posturi de director general, principalele domenii cu cea mai mare pondere a persoanelor de sex feminin in pozitii de top fiind PR, resursele umane si marketingul. Acestea sunt domeniile unde femeile sunt, in general, mai bine platite decat barbatii", spune Oana Botolan, country manager al firmei de recrutare si consultanta in resurse umane Consulteam.

In Marea Britanie, diferentele salariale dintre barbati si femei, la nivel de management, sunt chiar mai mari decat pentru celelalte pozitii. Cel mai mult de asteptat pentru a ajunge la paritate cu barbatii vor avea femeile director din domeniul IT, se arata in Chartered Management Institute.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: