Platile prin programul SAPARD au fost reluate

Data publicarii: 23-09-2008 | Economie

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit confirmarea din partea Fondului National din cadrul Ministerului Finantelor privind reluarea platilor pentru proiectele SAPARD aflate in derulare, a declarat Cornelia Mihai, secretar de stat in MADR.

Potrivit acesteia, Fondul National a solicitat APDRP respectarea unor conditii legate de verificarea de catre Agentia de Plati a tuturor cererilor de plata aflate in sistem, conform noilor manuale de procedura consolidata. " De azi (luni, 22 septembrie,n.r.) incepem reverificarea si autorizarea de cereri ", a precizat secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) 

Platile prin Progamul SAPARD au fost suspendate dupa o misiune de audit a Comisiei Europene ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie. Aceasta facea parte din procedura de monitorizare pe care serviciile CE o efectueaza anual si a avut rolul de a face recomandari privind imbunatatirea sistemului de implementare a programului SAPARD.

Recomandarile Comisiei Europene au vizat in primul rand intarirea sistemului de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali ai fondurilor SAPARD.

Bruxelles-ul a cerut autoritatilor romane sa elaboreze un plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate, cu termen de finalizare in 31 august 2008.

Romania trebuie sa mai primeasca de la UE, in cadrul Programului SAPARD, 200 milioane euro, pentru care verificarile se vor face dupa noile proceduri.

Totodata, in urma cu aproximativ doua saptamani, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik,  agentie care gestioneaza fondurile SAPARD in Romania,  si-a dat demisia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: