Nokia va avea la Jucu propria gara, incepand cu 1 octombrie

Data publicarii: 24-09-2008 | Economie

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, la inaugurarea fabricii Nokia din judetul Cluj, ca la 1 octombrie va fi finalizata gara destinata transportului de marfa situata langa fabrica de la Jucu.

"Termenul de finalizare este de 1 octombrie, iar pentru cele doua pasarele proiectarea trebuie sa fie realizata la mijlocul lunii octombrie", a declarat Orban, referindu-se la pasarelele peste calea ferata care trece pe langa fabrica de la Jucu.

Amenajarea unei gari langa Nokia Jucu este prevazuta in memoriul semnat de concernul finlandez cu Consiliul Judetean Cluj, ca actionar unic al SC Tetarom SA, care administreaza parcul industrial de la Jucu.  

In ceea ce priveste autostrada urbana Gilau - Jucu, menita sa lege fabrica Nokia de viitoarea Austrada Transilvania, Orban a afirmat ca aceasta nu va avea partru benzi, ci doua si, respectiv, trei. "Acolo a fost finalizat studiul de fezabilitate, a fost inaintat in Guvern, a primit obiectii legate de costurile mult prea mari si de faptul ca sunt patru benzi pe sens si la ora actuala se revizuieste studiul de fezabilitate si probabil pana la sfarsitul anului va fi aprobata documentatia tehnico-economica", a afirmat ministrul.

Ministrul Ludovic Orban a participat, miercuri, alaturi de premierul Calin Popescu Tariceanu, la deschiderea oficiala a fabricii Nokia din Jucu, judetul Cluj. Premierul a tinut sa precizeze ca apreciaza investitiile de tipul Nokia deoarece dau posibilitatea tinerilor sa se realizeze in domenii care necesita pregatire profesionala inalta. Tariceanu a mai afirmat ca estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, cifra investitiilor facute in Romania sa atinga pragul de 8 miliarde de euro si ca tara noastra are potentialul de a ajunge cea de-a saptea putere economica a Uniunii Europene.

Fabrica Nokia din Cluj a inceput productia la 11 februarie 2008, iar la sfarsitul lunii mai compania a anuntat ca a inregistrat productia primului milion de dispozitive mobile in Romania, la doar trei luni de la inceputul productiei.

Decizia de a construi o noua facilitate de productie in Romania a fost facuta publica in luna martie 2007, iar lucrarile de constructie la fabrica din Cluj au demarat in iulie 2007. Nokia a anuntat ca a ales Clujul ca locatie pentru noua sa fabrica datorita disponibilitatii fortei de munca bine pregatite, a bunelor conexiuni logistice interne si externe, eficientei generale, a traditiei industriale indelungate din zona si datorita posibilitatii de a construi un parc industrial pentru a gazdui furnizorii si partenerii companiei.

Nokia este lider mondial in domeniul mobilitatii si produce o gama larga de dispozitive mobile, echipate cu servicii si aplicatii software, care ofera acces la experiente mobile diverse: muzica, servicii de navigatie, vizualizare de continut video, vizionare TV, utilizare de jocuri si imagini, posibilitatea de a lucra in afara biroului si multe altele.

Extinderea si imbogatirea ofertei de servicii de Internet dedicate utilizatorilor, precum si a ofertei de solutii si aplicatii software pentru companii reprezinta factori cheie in cadrul strategiei Nokia. De asemenea, portofoliul Nokia include echipamente, solutii si servicii pentru retelele de comunicatii prin intermediul Nokia Siemens Networks.

NewsIn