Lumea virtuala ar putea ramane in 2010 fara adrese libere

Data publicarii: 25-09-2008 | IT&C

Administratorii serverelor care gazduiesc adresele de internet ale calculatoarelor s-ar putea confrunta in curand cu o serioasa problema: epuizarea 'conturilor' libere.

Vint Cerf, "parintele internetului" si unul dintre cei mai mari cercetatori in domeniul tehnologiei IT, atrage atentia ca oamenii de afaceri si furnizorii de internet trebuie sa actioneze cat mai repede pentru a schimba actuala generatie de adrese cu una mai "incapatoare". Daca nu se vor lua masuri din timp multe computere nu vor mai putea fi conectate la retea.

Fiecare calculator sau dispozitiv cu functii de internet are atribuit un IP, insa bazinul de numere nealocate este aproape secat, actualul ritm de conectare la retea putand duce la epuizarea numerelor in doi ani. IP-ul este la fel de important pentru un calculator ca si adresa fizica a unei case sau numarul alocat unui post telefonic.

Cand Cerf si restul oamenilor de stiinta care au pus primele baze ale internetului in 1977, au crezut ca platforma IPv4 (internet protocol version four), care furniza 4,2 miliarde adrese, va fi suficienta. Dar, marirea numarului utilizatorilor si dispozitivelor compatibile  (noua generatie de telefoane mobile), a facut ca doar 14% din totalul IP-urilor sa ramana valabile.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: