Fondurile cu capital speculativ sunt suspectate de manipularea pietei

Data publicarii: 25-09-2008 | International

Autoritatea de supraveghere a pietei americane de capital (SEC), suspecteaza mai multe fonduri cu capital speculativ ca au lansat zvonuri pentru a determina deprecierea actiunilor unor importante institutii financiare, potrivit unui articol aparut in Wall Street Journal si citat de AFP.

Potrivit cotidianului, peste 20 de fonduri cu capital speculativ sunt suspectate ca au recurs la astfel de practici pentru a obtine profit.

Actiunile care au avut de suferit sunt cele ale bancilor Goldman Sachs, Morgan Stanley, Washington Mutual, Merrill Lynch, Lehman Brothers si ale asiguratorului AIG.

Ancheta desfasurata de SEC vrea sa determine daca a existat o utilizare abuziva a vanzarilor in lipsa, tehnica ce consta in imprumutarea unei actiuni in momentul in care se considera ca va scadea cotatia si in revanzarea acesteia, in speranta de a obtine un profit semnificativ din diferenta de cotatii.

Aceasta metoda speculativa, perfect legala la origine, este in atentia autoritatilor de supraveghere a operatiunilor din piete, ce suspecteaza operatorii ca au raspandit zvonuri in piata pentru a determina caderea institutiilor financiare.

SEC a interzis, temporar, vanzarile in lipsa, in urma unei decizii similare a autoritatii britanice de servicii financiare (FSA).

NewsIn