Bancherul saracilor da sfaturi bancherilor de pe Wall Street

Data publicarii: 29-09-2008 | Finante-Banci

Daca bancile de investitii de pe Wall Street vor sa afle unde au gresit si sa isi recladeasca prosperitatea fianciara ar fi bine sa se uite spre institutiile financiare axate pe ajutorarea celor mai saraci oameni, e de parere Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel.

Muhammad Yunus

Muhammad Yunus din Bangladesh, supranumit si bancherul saracilor, a primit Premiul Nobel pentru Pace in 2006, in semn de recunoastere pentru programul sau economic inovator privind oferirea de credite pentru abolirea saraciei si ridicarea nivelului de trai.

Programele speciale de microcreditare concepute de Yunus la Grameen Bank au fost orientate in special pentru sprijinirea femeilor singure si sarace ce doresc sa-si ridice prin munca standardul de viata. Microcreditul este o extensie a micilor imprumuturi, de obicei cu sume intre 50 si 100 de dolari, oferite clientilor prea saraci pentru a se califica pentru formele obisnuite de imprumut bancar.

Banca Grameen are nu mai putin de 6,6 milioane de clienti care au realizat imprumuturi in regim de microcredit, clienti proveniti din 70.000 de sate si localitati mici din Bangladesh.

In timp ce marile banci de pe Wall Street s-au prabusit ca urmare a imprumuturilor pe care nu au mai putut sa le recupereze, Grameen are o rata de recuperare a creditelor de 98%.

"Astazi, daca am vrea, am putea cumpara fara probleme cateva din bancile de pe Wall Street", a spus Yunus in cadrul unui summit filantropic organizat de Bill Clinton.

George Trifu