Romanii care au credite in euro sunt afectati de scumpirea monedei

Data publicarii: 30-09-2008 | Finante-Banci

Numai in ultima saptamana, euro s-a apreciat cu aproximativ 10 bani in fata monedei nationale. Efectele s-au simtit imediat. Romanii care au rate in euro vor plati mai mult, facturile la telefonul mobil cresc si ele, iar cei care primesc salarii in lei, adica cei mai multi ditre romani au de pierdut.

Un calcul simplu arata ca un roman care are o rata lunara la banca de 350 de euro, va plati in plus aproape 10 euro. Mai mult, specialistii in domeniul ne avertizeaza: creditele vor fi din ce in ce mai scumpe deoarece leul va continua sa piarda teren in fata euro.

Si importatorii sunt afectati de scumpirea monedei europene. Acestia vor fi obligati sa aduca in tara produse mai scumpe si nu sunt siguri ca le vor putea vinde pe toate.

Si romanii care vor sa isi cumpere o casa trebuie sa-si refaca toate calculele. De exemplu, pentru un apartament care costa 100.000 de euro, saptamana trecuta trebuiau achitate 362.000 de lei. Acum insa, acelasi apartament costa cu 13.000 de lei mai mult.

Sunt si romani care castiga de pe urma aprecierii euro. E vorba de dezvoltatorii imobiliari si cei care si-au negociat salariul in moneda europeana.

Realitatea TV