UE indeamna Statele Unite sa isi asume responsabilitatile in criza financiara mondiala

Data publicarii: 30-09-2008 | International

Comisia Europeana a cerut marti Statelor Unite sa "isi asume responsabilitatile" in fata crizei financiare mondiale, dupa respingerea de catre Camera Reprezentantilor a unui plan de salvare a bancilor, transmite AFP.

"Contam pe faptul ca decizia (de adoptare a planului) va putea fi luata curand, Statele Unite trebuie sa isi asume responsabilitatile in aceasta situatie", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Johannes Laitenberger, la un briefing de presa.

De acest plan depinde nu doar soarta companiilor americani, ci si "soarta restului lumii", a adaugat el.

Impotriva tuturor asteptarilor, Camera Reprezentantilor a respins luni cu 228 voturi contra si 205 pentru, planul secretarului Trezoreriei Henry Paulson care prevede deblocarea a 700 de miliarde de dolari pentru a stabiliza sectorul financiar.

Comisarul european pentru comert Peter Mandelson declarase ca membrii Camerei Reprezentantilor au dat dovada de iresponsabilitate respingand planul.

"Mi se pare si-au pierdut ratiunea si sper ca in Europa nu vom vedea la politicieni si parlamentari acelasi gen de iresponsabilitate si partizanat politic pe care le-am vazut la Washington", a spus Mandelson intr-un interviu acordat BBC.

Comisarul european pentru comert este de parere ca sistemul bancar american nu va mai fi niciodata acelasi dupa aceasta criza. "Sistemul bancar american va trebui sa se reinventeze... Va trebui sa fie consolidat, sa functioneze in alt mod, sa functioneze cu mai multa responsabilitate si cu mai putine riscuri", a apreciat oficialul de la Bruxelles.

NewsIn