Barroso: reglementarile din UE privind concurenta nu impiedica salvarea bancilor

Data publicarii: 30-09-2008 | International

Reglementarile Uniunii Europene (UE) in ceea ce priveste concurenta nu impiedica salvarea, cu costuri de miliarde de euro, a bancilor europene de catre autoritati, a afirmat presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, citat de AFP.

"Impreuna cu Banca Centrala Europeana (BCE), am participat la o serie de planuri de salvare a unor banci", a declarat Barroso, pentru postul de televiziune France 24, indicand ca reglementarile europene clasice cu privire la ajutoarele de stat ar putea fi aplicate cu mare flexibilitate.

Presedintele CE a mentionat ca reglementarile din domeniul concurentei nu au fost un obstacol in calea masurilor decise de guverne in situatii de urgenta si ca regulile din UE permit o flexibilitate suficienta, dar trebuie aplicate cu bun-simt.

"Cand este o problema de concurenta, incercam sa actionam fara sa afectam alte valori importante, cum ar fi, de exemplu, stabilitatea financiara", a spus Barroso.

Uniunea Europeana este foarte stricta in ceea ce priveste reglementarile in materie de concurenta, fie ca este vorba despre ajutoare de stat acordate de stat companiilor, fie ca este vorba de fuziuni intre companii.

Mai multe guverne au nationalizat partial unele grupuri bancare in ultimele zile. Astfel, Marea Britanie a nationalizat creditorul ipotecar Bradford & Bingley, iar Belgia, Olanda, Luxemburg si Franta au etatizat Fortis si Dexia.

Barroso a sustinut, de asemenea, ideea presedintelui francez Nicolas Sarkozy privind organizarea unei reuniuni internationale despre reconstructia sistemului financiar.

"Sustin ferm propunerea presedintelui Sarkozy privind organizarea unui summit al celor mai mari economii din lume, la sfarsitul lui noiembrie sau la inceputul lui decembrie, ca sa analizam sistematic problemele financiare", a spus Barroso.

"Pregatim o serie de masuri si nu numai la nivel european, trebuie facut ceva la nivel global", a mai spus Barroso, confirmand ca in curand va avea loc o reuniune europeana la nivel inalt cu privire la criza financiara.

Presedintia franceza a anuntat ca va avea loc o astfel de reuniune in urmatoarele zile, la Paris, fara sa precizeze data. La reuniune ar trebui sa participe si seful CE, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, seful Eurogrupului, organizatie ce reuneste ministrii de finante ai tarilor membre ale UE, Jean-Claude Juncker, ca si reprezentantii celor patru tari din UE - Germania, Marea Britanie, Franta si Italia - membre ale grupului informal G8, al celor mai industrializate opt tari ale lumii.

NewsIn