Bancile elvetiene isi pierd aura contului secret si a clientilor misteriosi

Data publicarii: 02-10-2008 | Finante-Banci

Autoritatile elvetiene, aflate sub presiunea investigatorilor guvernamentali americani, ar putea sa accepte o derogare de la legea secretului bancar si sa permita furnizarea de date confidentiale ale unor prosperi oameni de afaceri americani cu conturi deschise la principala banca elvetiana UBS, scrie International Herald Tribune.

Decizia ar putea reprezenta abandonarea uneia dintre cele mai vechi legi elevetiene, aplicata inca din Evul Mediu si pe baza careia institutiile bancare de aici si-au castigat o uriasa faima si incredere.

Potrivit unor persoane apropiate UBS, banca ar fi inceput deja sa furnizeze date inca din luna august. Guvernul american incearca sa descurajeze astfel evaziunea fiscala, foarte multi cetateni preferand sa isi plaseze banii in conturi externe, unde fiscalitatea este mult mai mica decat in SUA.

UBS, cea mai mare banca privata din lume, se afla de mai mult timp sub investigatia Departamentului de Justitie american. Potrivit procurorilor, peste 20.000 de milionari au deschise conturi a caror valoare totala depaseste 20 miliarde dolari, bani nedeclarati catre Serviciul Intern de Venituri.

Legea elvetiana considera divulgarea datelor sau numelor clientilor drept infractiuni grave, astfel de lucruri fiind permise doar daca clientul este acuzat de spalare de bani sau alte crime financiare.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: