Cu ce iti umpli timpul in absenta sefului

Data publicarii: 03-10-2008 | HR/Cariere

"Cand pisica nu-i acasa, soarecii joaca pe masa", este un proverb care pare sa se muleze foarte bine pe realitatile de la serviciu. Multi angajati in absenta sefului, plecat in vacanta sau intr-o calatorie de afaceri, intineresc spontan, transformandu-se in adolescenti interesati de jocuri pe interent sau retele sociale.

Alo, sefu?De asemenea, iti poti permite sa vii mai tarziu la munca sau sa pleci mai devreme, sa te avanti in discutii mai lungi cu restul colegilor, pe teme total straine de serviciu, sa dai cate telefoane in interes personal vrei, sa zabovesti mai mult la cantina sau chiar sa te bucuri de o bere dupa masa de pranz.

Dar, cele mai frecvente abateri sunt cele legate de internet. Lipsa managerului este echivalenta cu o crestere serioasa a traficului pe internet. Tentatia de a naviga cat vrei, de a-ti verifica e-mail-urile personale cand doresti, de a-ti plati facturile, de a-ti face cumparaturile din magazinele virtuale sau a-ti updata blogul, nu mai este impiedicata de nimeni.

Sau poate este...Conform unui sondaj efectuat de site-ul de recrutari american CareerBuilder.com, 50% dintre angajatori monitorizeaza traficul pe internet al salariatilor. 18% au declarat ca au concediat cel putin un angajat pentru ca au folosit conexiunea de la serviciu pentru a intra in retele sociale sau site-uri matrimoniale.

Un alt studiu realizat de American Management Association si The ePolicy Institute arata ca un sfert dintre patroni au concediat salariati pentru abuz de e-mail-uri iar o treime pentru abuz de internet in general.

Potrivit aceluiasi studiu, 61% dintre angajati folosesc Internetul de la birou in interese personale, 44% admitand ca pierd mai mult de o ora in astfel de activitati, iar 9% mai mult de doua ore. Este unul dintre motivele pentru care multe companii monitorizeaza traficul, iar altele folosesc programe de blocare a unor site-uri.

Angajatorii care folosesc ultima varianta au ca principale tinte site-urile pornografice (96%), jocurile online (61%), retelele sociale virtuale (50%), magazinele online (40%), ziarele pe internet (21%).

Dintre sefii care au admis ca au facut concedieri pentru abuzul de internet, 84% au luat aceasta decizie pentru download sau upload de continut nepotrivit sau ofensator, 10% pentru violarea politicii companiei si 6% pentru exces de utlizare.

George Trifu