Europa, divizata privind salvarea sectorului bancar comunitar

Data publicarii: 03-10-2008 | Finante-Banci

Jean Claude JunckerSistemul financiar european nu are nevoie de un plan de salvare asemanator celui intocmit in Statele Unite, declara, ieri, Jean-Claude Juncker, liderul Eurogroup, noteaza Gandul. Prin aceasta afirmatie, care se sustine din punctul de vedere al luxemburghezului prin faptul ca economia europeana nu este atat de afectata de criza creditelor precum cea americana, planurile ambitioase ale liderului de la Paris de a rezolva criza intr-o maniera unitara au fost date peste cap, chiar daca Palatul Elysee neaga ca ar fi propus o asemenea solutie. In mod oficial, ideea apartine Olandei, mai precis derularea unui program coordonat in valoare de 300 miliarde de euro (circa 3% din Produsul Intern Brut al fiecarui start participant), pentru sprijinirea bancilor aflate in dificultate.

Angela MerkelPlanul pare oricum sortit esecului, avand in vedere opozitia puternica manifestata fatis de Berlin. Germania "nu poate si nu va emite un cec in alb pentru toate bancile", a declarat cancelarul Angela Merkel, lasand de inteles ca autoritatile de la Berlin prefera sa abordeze de-o maniera unilaterala aceasta problema financiara. Nici Marea Britanie nu este incantata de ideea olandeza, dar Londra pregateste masuri pentru o actiune coordonata in cazul in care europenii vor reusi sa se puna de acord, informeaza "Financial Times".

Reticenta de care dau dovada unele state UE, in ciuda argumentelor invocate initial de Paris (statele mici nu vor putea sa-si sprijine singure bancile), va trebui eliminata tot de catre Franta, sustine FT. Presedintele Nicolas Sarkozy se va intalni sambata cu d-na Merkel, Silvio Berlusconi, Gordon Brown, dar si cu guvernatorul Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet precum si cu Jean Claude-Juncker, in speranta de a ajunge la o pozitie unitara a Uniunii.

Gandul