Spune-mi ce casa ai ca sa-ti spun cine esti!

Data publicarii: 03-10-2008 | Imobiliare

Atunci cand si-o permite, casa pe pamant indica statutul social al romanului. Cei bogati isi fac vile din beton sau caramida, iar tinerii care vor cu orice pret o locuinta apeleaza la modelul american: case pe structura din lemn.

"Adevarul" a comparat preturile, avantajele si dezavantajele caselor construite din diferite materiale. Din ce in ce mai multi romani prefera casele pe structura din lemn pentru ca sunt mai ieftine. Totusi, grosul caselor din Romania se construiesc din caramida pe motiv ca sunt mai rezistente. "Durata de viata a caselor din caramida este cu 20-30 de ani mai mare", recunosc expertii. 

Casa cu personalitateProfilul celor care isi construiesc diferite tipuri de case este insa bine definit. "Casele din caramida sunt cerute, in principal, de cei cu mai multi bani", spune Sorin Coler de la Neocasa. Chiar si asa, foarte multi dintre cei care nu-si permit o astfel de locuinta apeleaza la credite, doar pentru ca nu cunosc avantajele unei case din lemn. "Principalul dezavantaj al caselor din lemn este mentalitatea romanilor", mai spune Coler. 

De partea cealalta, cei care prefera o casa din lemn masiv sunt tot cei cu o situatie materiala peste medie, adica cei care au bani pentru case de vacanta. Tinerii, dornici sa-si ridice o casa ieftina si buna, sunt principalii clienti ai firmelor care construiesc case pe structura din lemn, cu pereti de tip sandwich.

Casa pe structura din lemn nu te arde la buzunar

Casele pe structura din lemn sunt cele mai ieftine, dar si cele mai practice. Au ajuns pe piata din Romania in urma cu 10 ani, iar de atunci, zeci de constructori se chinuie sa le explice clientilor avantajele si dezavantajele unei asemenea constructii. Un metru patrat de casa pe structura din lemn costa de la 150 de euro, la rosu, si ajunge la peste 500 de euro, la cheie. Avantajele acestui tip de casa rezulta din timpul de constructie, din pret si din gradul de izolare termica.

"Consumul de energie este mult mai mic in cazul caselor pe structura de lemn, de tip sandwich", sustine Sorin Coler, reprezentantul firmei Neocasa, din Campina. Constructiile pe structura de lemn sunt gata in cateva luni, iar finisajele sunt mai simplu de realizat decat in cazul celor de caramida.

Specialistii spun ca locuintele pe structura de lemn se vand in principal la cheie si sunt cautate mai ales de cei care vor sa-si ridice o casa la periferia oraselor. Potrivit Transval, o alta companie din domeniu, consumul lunar de gaze pentru incalzirea unei case pe structura de lemn este de doua ori mai mic decat in cazul locuintelor din lemn masiv si de patru ori mai redus decat pentru o casa din caramida. "Casele pe structura din lemn trebuie, obligatoriu, izolate", spun reprezentantii firmelor.

"In Statele Unite, 80% din case sunt construite pe structura din lemn, iar la noi sunt construite pentru a rezista la cele mai dure conditii meteo sau incidente", a mai spus Sorin Coler. Aceste case rezista la cutremure de aproximativ 9 grade pe scara Richter, iar constructorii garanteaza rezistenta lucrarii "pe viata". Pe hartie insa, garantia acordata de constructori este de aproximativ 10 ani pentru structura. Peretele exterior al caselor este facut dintr-o combinatie de polistiren, vata minerala, gips-carton si tencuiala armata. Casele sunt izolate termic si fonic. Dezavantajele apar atunci cand proprietarul incearca sa-si ia un credit garantand cu casa sau la incheierea unei polite de asigurari, potrivit IpoteciDirect.

Pro: Se ridica imediat

O casa pe structura din lemn este gata in doua-trei luni, iar alegerea unui plan este simpla. Unii constructori asambleaza casa chiar si in doua-trei saptamani, daca au fost obtinute autorizatiile necesare.

Contra: Asigurare scumpa

Asigurarea unei case pe structura de lemn este de doua ori mai scumpa decat pentru o locuinta din caramida. Asigurarea unei case din caramida reprezinta 0,2% din valoarea sa, iar a unei case din lemn,  0,4% pe an.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: