Mazda Kiyora - conceptul inspirat de apa

Data publicarii: 03-10-2008 | Auto

Mazda a prezentat in premiera mondiala, joi, la Salonul Auto de la Paris, conceptul Kiyora, un autovehicul special conceput pentru oras. Automobilul indica directia pe care ar putea sa o urmeze Mazda in privinta unui viitor model de clasa mica. In afara acestui concept, Mazda expune in premiera europeana, la Paris, si versiunea facelift a cunoscutului roadster MX-5.

Numele conceptului Kiyora inseamna in limba japoneza "curat si pur", iar tema autovehiculului a fost apa. Masina reuneste conceptele de curatenie, sanatate si siguranta. Automobilul are aspectul unei picaturi de apa, iar in privinta aerodinamicii, coeficientul de rezistenta la inaintare este mai scazut cu 10 procente in comparatie cu Mazda2.

Caracterul sportiv al conceptului Kiyora este evidentiat prin jantele de 18 inch. Masina beneficiaza de inovatii tehnice precum panoul transparent care compune plafonul integrand celule care capteaza energia solara si o distribuie pentru functionarea instrumentelor de bord. Portierele si geamurile laterale sunt realizate din mai multe straturi suprapuse de plastic transparent.

In interior afisajul digital de pe bord este de tip touch-screen. La contactul cu acesta este oferita aceeasi senzatie ca in momentul atingerii unei suprafete de apa cu degetul. Printre elementele ecologice ale habitaclului se numara filtrul de carbon ce poate asigura detoxifierea aerului care patrunde in interior.

Galerie foto Mazda Kiyora:
  • Mazda Kiyora

    Mazda Kiyora 1

  • Mazda Kiyora

    Mazda Kiyora 2

  • Mazda Kiyora

    Mazda Kiyora 3

In privinta partii tehnice, Kiyora se bazeaza pe o platforma si un tren de rulare complet nou. Conceptul este echipat cu un motor de noua generatie, 1,3l DISI (injectie directa cu aprindere prin scanteie) si cu o cutie de viteze automata cu sase rapoarte.

Multumita celor doua elemente tehnice, combinate cu structura usoara a vehiculului si cu performantele aerodinamice ridicate, Kiyora poate genera emisii de pana la 90 g/km. Eficienta motorului este asigurata si de Sistemul Smart Idle Stop (SISS), care opreste si porneste automat motorul in functie de situatia din trafic in care se afla masina.

Antena3