Trichet: Planul de salvare a sistemului financiar american trebuie aprobat

Data publicarii: 03-10-2008 | International

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat vineri ca planul american de salvare a sistemului financiar, in valoare de 700 miliarde dolari, trebuie sa fie aprobat si a solicitat guvernelor europene sa actioneze prompt pentru controlarea crizei, scrie Reuters.

Camera Reprezentantilor urmeaza sa dezbata planul vineri si apoi sa-l supuna la vot. Senatul american a aprobat deja proiectul.

"Planul intocmit de secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, trebuie in mod evident sa fie aprobat. Trebuie. Este necesar", a declarat Trichet pentru postul de radio Europe 1.

Trichet va lua parte, sambata, la o intrunire in Paris alaturi de liderii din Italia, Franta, Marea Britanie si Germania, pentru a discuta reactia Uniunii Europene (UE) la criza economica, inainte de intrunirea principala a grupului G8.

"Am facut apel la guverne sa reactioneze cat mai repede posibil", a spus acesta.

Unul dintre membrii consiliului BCE, Lorenzo Bini Smaghi, a declarat pentru un cotidian ca guvernele ar trebui sa intervina imediat si substantial in caz de tensiuni in piata bancara.

Smaghi a adaugat ca este mai bine pentru guverne sa cumpere participatii directe in cadrul bancilor cu dificultati, decat sa adopte un pachet de salvare similar celui din Statele Unite.

"Nu este corect sa folosim banii contribuabililor pentru a salva banci ce au inregistrat profituri mari in trecut", a subliniat Smaghi.

NewsIn