Guvernul islandez pune la punct un plan de salvare a economiei

Data publicarii: 06-10-2008 | International

Guvernul islandez stabileste ultimele detalii ale unui plan de salvare a economiei, grav afectata de criza financiara, dar neaga ca ar dori sa nationalizeze cea mai mare banca din tara, Kaupthing, potrivit The Telegraph.

Investitorii au renuntat sa mai mizeze pe coroana islandeza si pe actiunile companiilor islandeze, dupa ce temerile privitoare la criza financiara a tarii s-au accentuat.

Bursa islandeza a atins vineri un nivel minim al ultimilor patru ani. Fata de dolar, coroana s-a depreciat cu mai mult de 27%, cel mai mare declin saptamanal inregistrat din 1992 incoace, dupa ce agentiile de evaluare financiara au coborat calificativele Islandei si ale bancilor sale, dupa nationalizarea grupului bancar Glitnir, al treilea din tara.

Tryggvi Thor Herbertsson, un consilier economic al premierului islandez Geir Haarde, a vorbit despre proiectele Islandei de a introduce masuri care sa sustina stabilitatea financiara si sa deblocheze, saptamana viitoare, tendinta de depreciere a monedei nationale.

"Lucram la un plan sa sustinem piata valutara din Islanda si sa asiguram stabilitatea financiara", a declarat oficialul islandez.

Herbertsson a refuzat sa dea mai multe detalii, dar a exclus posibilitatea ca tara sa sa se imprumute de la Fondul Monetar International. Consilierul premierului islandez a reiterat ideea ca bancile Kaupthing si Landsbanki sunt solide.

"Celelalte banci au o pozitie mult mai buna si nu cred ca avem nevoie sa le acordam ajutor", afirma oficialul islandez.

Cu toate acestea, costurile asigurarii bancii Kaupthing in situatia in care creditele sale ar deveni neperformante au crescut accentuat. La Londra, clientilor brokeri ai Kaupthing li s-a spus vineri fie sa injecteze mai mult numerar, fie sa isi inchida unele dintre mize. Oficialii bancii, care are in jur de 700 de angajati la Londra, au negat, insa, vehement sugestiile ca banca ar avea vreo problema.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: