O mancare sanatoasa costa o familie minimum 3.500 de lei pe luna

Data publicarii: 06-10-2008 | Lifestyle

Nutritionistii de la Centrul "N.C. Paulescu" din Bucuresti recomanda pentru o alimentatie sanatoasa carne slaba, peste, legume si fructe. Pentru trei mese pe zi timp de o luna, o familie cheltuie, la preturile de acum, in jur de 300 de euro, aproape de trei ori mai mult decat in Uniunea Europeana.

FructeIn Romania, o alimentatie sanatoasa pentru o singura persoana a ajuns sa fie aproape de trei ori mai scumpa decat in celelalte tari din Uniunea Europeana. In aceasta perioada de toamna, indeosebi la fructe si legume, preturile cresc de la o zi la alta, astfel incat, pentru un consum saptamanal de alimente naturale si fara grasimi, un roman trebuie sa scoata din buzunar, pentru a-si asigura trei mese pe zi timp de o saptamana, peste 300 de lei, adica cam 80 de euro. La o socoteala simpla, asta inseamna ca intreaga cheltuiala pe o luna poate ajunge in jurul a 300 de euro, in vreme ce, de exemplu, in Italia, pentru un consum similar, dar la venituri total diferite de ale noastre, se poate respecta o dieta doar cu 120-130 de euro.

Potrivit medicilor nutritionisti de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli de Nutritie "N.C. Paulescu", o dieta sanatoasa trebuie sa fie bogata in lactate, carne slaba, peste, fructe si legume. Astfel, pentru o asemenea dieta, la modul general vorbind, trebuie sa se aiba in vedere un consum rational zilnic de cel mult 250 grame de lapte degresat, 400-500 grame de fructe, de recomandat cele cu un continut scazut de zahar, pana in 220 grame de paine (echivalentul unei franzele) si eliminarea din consum a produselor de panificatie de tip fast-food.

Intr-o saptamana, este recomandat a se consuma cel putin de doua ori peste, iar la capitolul carne, nutritionistii sfatuiesc (aici nu exista interdictii la cantitate) sa se manance doar carne slaba, in special de pasare, manzat sau vaca, mezeluri de aceeasi calitate, insa neafumate. Nu este indicata deloc carnea prajita, in special cea de porc, iar medicii recomanda ca aceasta sa fie preparata fie la gratar, fie la capac, in cuptor.

In privinta branzeturilor, nu exista mari restrictii, totusi o persoana trebuie sa se orienteze spre acele produse care au un continut scazut de grasimi. Pentru legume, recomandarea medicilor are in vedere ca o persoana sa consume cat mai variat si in cantitati mari.

Privitor la bauturi, toate dietele recomanda sucuri naturale si neacidulate, de preferinta preparate in casa, si apa minerala naturala. O persoana consuma in medie pe saptamana 1,5 kg de carne. Alimentatia cu produse din carne slaba si peste este cea mai costisitoare. Astfel, la un supermarket, un kilogram de piept de pui costa in jur de 22 de lei, o casoleta cu pulpe de pui, aceeasi cantitate, ajunge la 19,50 lei. Pentru un kilogram de carne de manzat, pretul variaza intre 18 si 20 de lei, iar muschiul de porc sau cotletul, intre 24 si 28 de lei.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: