S-a inventat ecranul TV flexibil, ce va duce la computere pliabile

Data publicarii: Astazi, 06-10-2008 | IT&C

Ecranele TV plate, de tipul LCD sau celor cu plasma, au devenit deja modele "traditionale", intrucat oamenii de stiinta au dezvaluit un ecran ultra-subtire, flexibil, care se poate plia si baga in buzunar.
 
Ecranele flexibile, de doar un milimetru grosime, pot fi folosite pentru televizoare, computere si telefoane sau chiar pentru realizarea unor ziare electronice, ce le vor permite cititorilor sa primeasca zilnic pe acest dispozitiv noi informatii, informeaza Daily Mail.

Conceptul apartine celor de la Sony impreuna cu institutul german Max Planck, care au declarat ca "ecranele tv rigide sau afisele cu ale lor imagini statice vor deveni de domeniul trecutului".

Ecranul este realizat din molecule organice care emit lumina in toate directiile pentru a produce imagine, este flexibil si transparent, foloseste foarte putina energie si are un unghi de vizualizare aproape nelimitat. Nu are nevoie de luminarea din spate iar timpul de raspuns este de zece ori mai rapid decat la LCD, ceea ce duce la miscari ultra-fine fara incetosarea imaginii. Prin folosirea mai multor straturi, se vor putea realiza si efecte 3D.

Vor putea fi create postere cu imagini in miscare sau chiar cutii de cereale pe care vor fi personaje ce vorbesc, precum in filmele SF.

"Ecranele sunt practice, nu au o anumita marime si vor putea fi produse relativ usor si ieftin, in comparatie cu ecranele actuale", au declarat cercetatorii.

Sony Max Planck OLED Display

Sony a mai prezentat un astfel de model in 2006, dar problemele tehnice, mecanice si de design i-au impiedicat sa il dezvolte la nivel comercial.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: