Cum poate fi fentat noul regulament BNR

Data publicarii: Astazi, 06-10-2008 | Finante-Banci

Cum sa fentam regulileCei care au nevoie de bani pot "ocoli" gradul maxim de indatorare daca depun dosarul de credit in aceeasi zi la doua banci diferite, noteaza Adevarul. Pentru a obtine o suma mai mare de la banca, romanii care nu s-au mai imprumutat pana acum pot lua mai multe credite daca aplica simultan la diferite banci.

Astfel a procedat Valeria M. din Brasov. Avea nevoie de avansul minim necesar cerut de banca pentru un credit ipotecar. Asa ca a aplicat in aceeasi zi atat pentru un credit de nevoi personale, cat si pentru unul imobiliar. Iar atunci cand imprumutul pentru casa a fost aprobat, Valeria a finalizat tranzactia cu banii obtinuti din creditul de nevoi personale.

La fel se poate proceda si pentru cardurile de credit. Diana T. din Bucuresti a aplicat la o ora distanta pentru doua carduri si, astfel, le-a obtinut pe amandoua. Un alt exemplu este cel al unei craiovence care a solicitat doua credite ipotecare de la doua banci diferite.

De fapt, cele doua credite au fost accesate pentru copiii titularului, care acum ramburseaza ratele. Familia a procedat in acest fel, intrucat cei doi copii nu pot dovedi legal veniturile pe care le obtin.

Biroul de Credit poate fi ocolit

Reprezentantii Biroului de Credit au declarat, pentru ziarul "Adevarul", ca desi sansele sunt destul de mici, astfel de situatii sunt posibile in special in cazul celor care nu s-au mai imprumutat inainte. Pentru cei care au deja un credit nu mai este la fel de usor.

Practic, toti participantii la Biroul de Credit au posibilitatea de a cere informatii referitoare la solicitantii de imprumuturi. In prezent, participa la Birou 30 de banci (cota de piata de 98,74%), opt societati de credit de consum si doua societati de leasing.

Dintre acestea, 26 de banci (cota de piata de 94%), patru societati de credit de consum si doua societati de leasing transmit si informatii pozitive, ce presupun furnizarea de informatii referitoare la toate creditele inregistrate pe numele persoanei respective.

O portita de scapare exista totusi daca aplicati pentru un credit de la o institutie de credit ce transmite doar informatii negative, si astfel, in urma interogarii, vor fi doar date referitoare la creditele restante.

"Astfel de situatii sunt posibile, cu toate ca frecventa actualizarii datelor la Biroul de Credit este zilnica. Dar, atata timp cat nu exista informatii la Biroul de Credit despre acele persoane, nu avem ce informatii sa furnizam.

Nu cred ca aceste situatii sunt foarte frecvente. Teoretic, pot aparea numai in cazul celor care nu mai au credite. Pentru ceilalti, posibilitatea accesarii unui credit cu depasirea gradului de indatorare este mica", explica Serban Epure, director general al Biroului de Credit.

Declaratiile false pot afecta clientul

Acesta a tinut sa sublinieze faptul ca in Raportul de credit exista o informatie avertisment, ce cuprinde interogarile anterioare si data la care au avut loc. Daca banca depisteaza o interogare efectuata in urma cu doua-trei zile pe numele aceluiasi solicitant, isi poate da seama de intentiile "neortodoxe" ale clientului.

Este bine sa retineti faptul ca nedeclararea creditelor curente va poate costa in viitor. Astfel, cei care ascund adevarul si sunt descoperiti prin interogarea la Biroul de Credit vor fi inscrisi ca avand declaratii cu inadvertente, fapt ce ar putea ingreuna obtinerea unui credit in viitor.

Noile conditii de creditare impuse de BNR,intra de astazi in vigoare. Capacitatea de rambursare va fi stabilita pe baza unor venituri ce nu pot depasi cu mai mult de 20% pe cele aferente anului anterior inscrise in fisa fiscala.

Rolul Biroului de Credit

Biroul de Credit nu propune sau impune participantilor luarea unei anumite decizii, de acordare sau de neacordare a creditului. Biroul nu face decat sa transmita o situatie obiectiva cu privire la comportamentul la plata a persoanei respective, asa cum este reflectata in baza de date si asa cum a fost transmis de participanti.

Conditie

Teoretic, accesarea a doua imprumuturi simultan este posibila in cazul celor care nu mai au credite. Pentru cei care s-au imprumutat deja, posibilitatea accesarii unui credit cu depasirea gradului de indatorare este mica, spun reprezentantii Biroului de Credit.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: