Bursele europene scad, in contextul propagarii crizei financiare in Europa

Data publicarii: Astazi, 06-10-2008 | Bursa

Bursele europene au scazut, luni, in contextul in care criza financiara se extinde in Europa, fortand guvernele sa intervina pentru a calma investitorii, dupa ce planul de salvare realizat de Statele Unite nu a reusit sa calmeze temerile, arata AFP.

Toate bursele europene au deschis sedinta de luni in scadere, urmand tendinta celor asiatice. Indicele parizian CAC 40 a coborat cu 4,49%, indicele Dax, de pe bursa din Frankfurt, a scazut cu 4,15%, in timp ce indicele londonez Footsie a pierdut 5,02%.

Adoptarea planului Paulson, vineri, de catre Camera Reprezentantilor din Statele Unite, nu a calmat, in mod evident, investitorii.

"S-a precizat de numeroase ori ca, daca punerea in aplicare a planului Paulson va marca probabil o schimbare a crizei actuale, acest lucru nu inseamna neaparat sfasitul", a declarat un economist din cadrul BNP Paribas, Eric Vergnaud, avand in vedere "noile deprecieri".

Traderii sunt alarmati in special de situatia bancii germane Hypo Real Estate (HRE), al patrulea creditor al tarii, care este in pragul falimentului si este obiectului unui plan guvernamental de salvare. La sfarsitul saptamanii trecute, Germania, Austria si Danemarca au incercat sa calmeze investitorii si au anuntat garantarea depozitelor bancare ale populatiei.

La Frankfurt, indicele Dax a fost afectat de deprecierea titlurilor bancare, coborare condusa de actiunile Hypo Real Estate, ce au pierdut 50% in deschidere. Titlurile Commerzbank s-au depreciat cu peste 20%, actiunile Deutsche Bank au pierdut 6,43%, in timp ce cotatia actiunilor Postbank a scazut cu 6,93%.

Ministrul german al finantelor, Peer Steinbrueck, a declarat luni ca "dispunde de un plan alternativ" pentru salvarea sistemului bancar german din situatia de criza, insa nu a oferit alte detalii.

In Europa, cele doua burse din Moscova, RTS si Micex, au scazut puternic in primele 20 de minute, RTS coborand sub pragul psihologic de 1.000 puncte.

Bursa din Milano a deschis sedinta in scadere cu 3,45%, dupa ce titlurile UniCredit s-au depreciat cu 13,4%. La Madrid, indicele Ibex-35 a scazut cu 4,1%.

Banca Centrala Europeana (BCE) a continuat luni operatiunile de sustinere a pietei, anuntand o noua oferta de finantare, de pana la 50 miliarde dolari. De asemenea, BCE a anuntat si o alta operatiune de absorbtie a aproape 220 miliarde euro din piete.

"Adoptarea planului Paulson este considerata cea mai usoara etapa a procesului", au comentat luni analistii din cadrul RBC Capital Markets, adaugand ca "planul nu va preveni o incetinire sau o recesiune a economiei Statelor Unite".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: