S & P a coborat la negativa perspectiva ratingurilor UniCredit

Data publicarii: 07-10-2008 | Finante-Banci

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S & P) a coborat, luni, de la 'stabila' la 'negativa' perspectiva ratingurilor grupului bancar italian UniCredit, dupa ce banca a anuntat ca e posibil sa inregistreze in viitor o scadere a castigurilor, potrivit unui comunicat al S & P.

Agentia a mentinut la 'A+' ratingul UniCredit pentru creditele pe termen lung si la 'A-1' pe cel pentru creditele pe termen scurt.

"Miscarea ratingului survine in contextul in care UniCredit a anuntat ca i-ar putea scadea castigurile, laolalta cu masuri exceptionale de consolidare a capitalului", spune analistul Alberto Buffa di Perrero de la agentia de rating.

Estimarile de castig pentru a doua jumatate a lui 2008 anuntate de banca sunt mult sub anticiparile anterioare. Chiar daca ar vinde o mare parte din active, grupul se asteapta in prezent sa obtina un profit net de numai 5,2 miliarde euro in 2008, comparativ cu 6,5 miliarde euro in 2007. Castigurile UniCredit din prima jumatate a anului au fost de 2,8 miliarde dolari.

"Castigurile mai mici reflecta, in mare parte, expunerea la volatilitatea accentuata de pe piata, dar reflecta si faptul ca profitul ar putea fi afectat de inrautatirea conditiilor macroeconomice", a adaugat analistul citat.

Afacerile UniCredit sunt expuse la conditiile economice din Germania si la volatilitatea din tarile central si est-europene, potrivit comunicatului S&P. UniCredit va lansa actiuni de controlare a costurilor, astfel incat sa contrabalanseze presiunile asupra veniturilor.

Agentia de evaluare financiara Fitch coborase, de asemenea, de la 'pozitiva' la 'negativa', perspectiva ratingurilor grupului financiar italian UniCredit si ale subsidiarelor sale HVB si Bank Austria Creditanstalt, ca urmare a efectelor crizei financiare mondiale, potrivit unui comunicat publicat pe 2 octombrie de agentia de rating.

UniCredit Group a afisat o scadere anuala de 30% a profitului net din primele sase luni ale anului, pana la 3 miliarde euro. In al doilea trimestru al anului, grupul a inregistrat un profit net de 1,9 miliarde euro.

UniCredit este prezent pe piata romaneasca prin UniCredit Tiriac Bank, care detinea a sasea pozitie dupa active la finalul anului trecut, pe piata bancara din Romania. Grupul UniCredit este prezent in Romania si prin UniCredit Leasing Corporation IFN, CA-IB Romania, Pioneer Asset Management SAI si UniCredit Leasing Fleet Management.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: