Harry Potter, by J.K.Rowling = 9 dolari/secunda

Data publicarii: 07-10-2008 | International

O mama singura, saraca, somera, scrie o poveste de succes si devine mai bogata decat Regina Elisabeta a II-a. La Edinburgh, Scotia, ia nastere o poveste care sa ii placa si fiicei ei cand va invata sa citeasca. Joanne Kathleen Rowling, caci acesta este numele ei, este la aceasta ora cel mai bine platit autor in viata, castigand aproape 9 $ in fiecare secunda. Creatoarea lui Harry Potter a castigat anul trecut 8,88 dolari pe secunda, ea adunand o avere de 300 de milioane de dolari din vanzarea cartilor ce i-au adus celebritatea numai in 2007. Pe marele ecran, franciza Harry Potter i-a adus peste 4,5 miliarde de dolari, si mai sunt trei filme care trebuie sa apara. Cartile cu Harry Potter s-au vandut in peste 400 de milioane de exemplare si au fost traduse in 67 de limbi, inclusiv latina.

J.K.Rowling s-a nascut in 1965 in apropiere de Bristol, Marea Britanie. Scrie primele povesti in copilarie, la tara. Absolva Universitatea din Exeter, cu specializarea franceza - limbi clasice, studiaza un an la Paris, apoi pleaca la Londra, unde activeaza ca secretara la Amnesty International. Rowling povesteste ca in aceasta perioada i-a venit ideea de a scrie povestea unui copil-vrajitor: in 1990, calatoreste pe ruta Manchester - Londra, cand ideea pentru Harry ii apare in minte. "De la varsta de 6 ani am scris incontinuu, dar niciodata n-am fost atat de entuziasmata de vreo idee. Pur si simplu stateam si ma gandeam, pe parcursul celor patru ore, asteptand trenul intarziat si toate detaliile mi-au venit in minte, iar ideea baiatului cu par negru si ochelari care habar n-are ca este vrajitor a devenit tot mai reala pentru mine."

Intre timp, se muta in Portugalia, unde preda limba engleza si isi cunoaste primul sot, jurnalist de televiziune. Dupa mai putin de un an, cei doi divorteaza. Rowling se muta impreuna cu fiica sa, Jessica, la Edinburgh, unde da piept cu somajul si problemele financiare. Lucreaza si scrie in cafenele. Gurile rele spun ca evita sa stea acasa, pentru ca apartamentul in care locuia nu avea incalzire... In 2001 se casatoreste cu actualul sau sot, medic anestezist, cu care mai are un fiu si o fiica.

In 1995, finalizeaza primul volum din viitoarea remarcabila serie "Harry Potter si Piatra Filosofala". Zece edituri refuza sa il publice. Dupa un an, fiica directorului editurii Bloomsbury il citeste captivata, asa ca povestea se publica, sub pseudonimul J.K.Rowling, pentru a se evita reticentele in fata unui autor de sex feminin. In 1997, deja drumul spre succes era sigur: o editura americana cumpara drepturile de publicare. Restul e istorie: au urmat sase noi volume Harry Potter, Warner Bros a fabricat ecranizari pe banda rulanta, iar averea scriitoarei se apropie de 800 de milioane de dolari. Nici nu e de mirare: un volum din primul tiraj se vinde acum cu pana la 25.000 de lire sterline.

Integral in Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: