Google phone sau Apple iPhone?

Data publicarii: 08-10-2008 | IT&C

Ambele modele cu ecran tactil au avantaje, dar si dezavantaje. Google va incerca sa atraga clientii de Gphone prin intermediul unor servicii "la liber",  in timp de Apple se axeaza mai mult pe comercializarea aparatelor, noteaza Adevarul.

Succesul incontestabil repurtat de Apple cu terminalul iPhone a incins concurenta pe piata telefoanelor multimedia, fiecare producator incluzand in oferta cel putin un astfel de terminal.

Totusi, un concurent real inca nu s-a "nascut" pentru iPhone, specialistii fiind de parere ca Google Phone ar avea capacitatea de a detrona "bijuteria" celor de la Apple.

Google G1 Phone vs. iPhone

399 de dolari fara contract

Lansarea oficiala a avut loc acum o saptamana, T-Mobile fiind primul operator care va comercializa telefonul cu sistem Android. Terminalul va fi disponibil in magazinele de retail T-Mobile selectionate si online in SUA, incepand cu 22 octombrie 2008, la pretul de 179 dolari, numai cu contract pe cel putin doi ani.

Terminalul se poate cumpara si "la liber", insa pretul ajunge la 399 de dolari. Gphone va fi de asemenea disponibil in Marea Britanie, incepand din noiembrie 2008, iar in Europa in prima parte a anului 2009 in tari precum Germania, Austria, Cehia si Olanda.

Gphone aduce cu sine o noua aplicatie dezvoltata de Amazon.com, care ofera clientilor acces rapid la Amazon MP3, magazinul de download digital de muzica Amazon.com, cu mai mult de 6 milioane de track-uri MP3 DRM-free. T-Mobile G1 va fi primul telefon cu aplicatiile mobile Amazon MP3 gata incarcate.

Plusuri si minusuri pentru Gphone

Totusi, parca piata astepta mai mult de la telefonul Android. Mai ales ca, la fel ca iPhone, si el dezamageste. De exemplu, nu beneficiaza de inregistrare video, nici suport Stereo Bluetooth, asa ca nu poti folosi casti Bluetooth stereo pentru a asculta muzica.

Greutatea reprezinta o alta hiba: cele 159 de grame vor atarna greu oriunde o sa porti telefonul, chiar si in geanta. Nu in ultimul rand, autonomia bateriei nu impresioneaza deloc, chiar daca pana acum nu a aparut telefonul multimedia ideal care sa supravietuiasca mai mult de trei-patru zile in conditii de utilizare normala.

Asta nu inseamna ca Gphone nu atrage, pentru ca aplicatiile construite pe platforma Android vor fi bine realizate si utile.
Apple iPhone, succes fulminant

Succesul iPhone ar putea fi predat in facultatile de economie la orele de marketing. Asta pentru ca, pana la urma, iPhone nu reprezinta o revolutie in materie de tehnologie, ci mai degraba una de marketing. In orice caz, succesul fulminant a determinat companii de anvergura sa se implice in telecomunicatii, din dorinta de a mai domoli un pic avantul Apple.

Si totusi, iPhone culege laurii victoriei, pentru ca pana acum nimeni nu a reusit sa-l detroneze. Principalele sale calitati sunt: transfer de date de doua ori mai rapid in retelele EDGE, comparativ cu modelul precedent, GPS integrat, software iPhone 2.0 care include suport pentru Microsoft Exchange ActiveSync si numeroase aplicatii bazate pe recent-lansatul iPhone SDK.

Pretul acestui dispozitiv este la jumatate fata de iPhone din prima generatie: 199 dolari pentru modelul de 8GB, respectiv 299 de dolari pentru modelul de 16GB. In Romania, terminalul este comercializat oficial numai de operatorul de telefonie mobila Orange.

Dotari multimedia de ultima ora

Softul iPhone 3G permite folosirea localizarii prin GPS in aplicatii de tip harta digitala si o mare flexibilitate in lucrul cu continutul paginilor web. De la restrictionarea accesului pentru un continut anume pana la copierea imaginilor si expedierea lor prin email sau stocarea lor intr-un album digital.

Specificatii tehnice Gphone

Pret: intre 532 si 1.187, in functie de retea si abonament
Aplicatii: Google Maps, gMail, Google Talk, YouTube etc.); GPS
Conexiune: HSDPA si Wi-Fi
Camera foto: 3,1 megapixeli
Memorie: 1 GB interna
Dimensiune ecran: 3,17 inch
Rezolutie: 480 x 320 pixeli, 65.000 culori;
Autonomie: Cinci ore convorbiri, 130 ore stand-by

Specificatii tehnice iPhone

Pret: intre 649 lei si 3.907 lei, in functie de abonament
Aplicatii: Google Maps, Widgets, iPod audio/video player, organizator, editor foto, album foto
Conexiune: HSDPA si  Wi-Fi
Camera foto: 2 megapixeli
Memorie: 8, 16 GB interna
Dimensiune ecran: 3,5 inch TFT touchscreen
Rezolutie: 480 x 320, 16 milioane culori

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: