Crahul bursier, un fenomen caracterizat prin panica pe piete

Data publicarii: 09-10-2008 | Bursa

Crahul bursier, o notiune care isi face din nou aparitia pe piete, reprezinta o scadere brusca si rapida a actiunilor care afecteaza o piata financiara sau mai multe, relateaza AFP.

Una dintre caracteristicile sale principale este efectul de panica, din cauza caruia investitorii vand toti in acelasi timp, ceea ce duce la o spirala infernala.

Nu exista o definitie economica precisa pentru un crah, dar, practic, aceasta expresie se aplica in cazul unei scaderi a cursurilor cu mai putin de 20% in cateva zile.

Scaderile puternice observate pe piete in ultimele zile se apropiere de acest nivel, ceea ce alimenteaza comparatiile cu evenimentele din 1929 si 1987. Dar acestea au fost foarte diferite unul de celalalt. Activitatea a fost reluata rapid dupa crahul din octombrie 1987, in timp ce Marea Depresiune din 1929 a dus la mai multi ani de recesiune economica, de somaj ridicat si de saracie, urmati de al Doilea Razboi Mondial.

Prabusirea pietelor bursiere, in octombrie 1929, a intervenit dupa spargerea unei bule speculative. Milioane de americani au cumparat actiuni de la fonduri de investitii, asa-numitele "trust funds", care au cazut unul dupa altul. Luni, 28 octombrie 1929, indicele Dow Jones al Bursei din New York a pierdut 13%, iar a doua zi, in martea neagra, a mai scazut cu 12%. La sfarsitul lunii noiembrie, Dow Jones pierduse jumatate din valoarea sa si a continuat sa scada in lunile urmatoare. La mijlocul anului 1932, indicele scazuse cu 90% fata de nivelul dinainte de crah si abia in 1954 a reusit sa il depaseasca din nou.

Abia dupa sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, in 1945, economia internationala si-a reluat cresterea durabila, pana la problemele din anii '70 si noul crah din 1987. In acel an, tot intr-o luni, 19 octombrie, Wall Street s-a prabusit. Indicele Dow Jones a pierdut 23% intr-o singura sedinta, cea mai importanta scadere din istorie. Majoritatea pietelor din lume au urmat aceasta tendinta. Dar acest crah, agravat de probleme informatice, nu s-a prelungit. Indicii au crescut rapid, iar doi ani mai tarziu, Dow Jones reveneau la valoarea dinainte de 19 octombrie 1987.

Mai recent, bursele au intampinat momente dificile in 1997, in timpul crizei asiatice, in 1998, in urma parbusirii fondului speculativ LTCM pe fondul crizei ruse, in 2000, cand s-a spart bula internetului si in 2001, dupa atentatele teroriste din Statele Unite. Aceste scaderi nu au durat, insa, mult timp.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: