Romania, pe locul 68 in clasamentul mondial al competitivitatii economice

Data publicarii: 09-10-2008 | Economie

In clasamentul competitivitatii economice pentru 2008-2009 intocmit de World Economic Forum, Romania figureaza pe locul 68, dupa ce anul trecut ocupa pozitia 74 dintr-un numar total de 134 de state.

In fata Romaniei sunt Grecia, Kazahstan, Muntenegru, Brazilia, Turcia, Ungaria si Croatia, iar imediat dupa tara noastra sunt Azerbaijan, Vietnam, Filipine, Ucraina, Maroc, Columbia, Uruguai si Bulgaria.

In ciuda crizei financiare, primul loc in clasamentul competitivitatii este ocupat, in continuare, de economia Statelor Unite ale Americii.

Economia SUA este cea mai competitiva din lume, cu universitati de top si un mediu de afaceri ce eclipseaza ingrijorarile privind stabilitatea fiscala, afirma studiul. 

Plasarea SUA pe primul loc s-a produs in ciuda deficitelor bugetare si comerciale mari, lucruri ce au determinat o serie de intrebari in ceea ce priveste mentinerea SUA in fruntea clasamentului, pozitia fiindu-i amenintata de economii emergente precum India si China.

Imediat dupa Statele Unite au fost Elvetia, Danemarca, Suedia, Singapore, Finlanda, Germania, Olanda, Japonia, Canada, Hong Kong, Marea Britanie, Corea, Austria, Norvegia si Franta.

Cercetarea combina date publice, precum nivelul datoriilor si rata inflatiei, cu un sondaj asupra a mai bine de 12.000 companii din 134 de tari. Studiul din acest an s-a terminat in aprilie si nu a inclus efectele unor evenimente majore, precum colapsul Lehman sau nationalizarile determinate de criza financiara.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: