Barbatii-sefi, niste maimute de birou

Data publicarii: 09-10-2008 | HR/Cariere

Barbatii-sefi se comporta la serviciu ca maimutele sau cimpanzeii, conform unui studiu recent citat de "Daily Telegraph". Isi marcheaza teritoriul, isi impun autoritatea si isi afiseaza puterea, au conchis cercetatorii de la Universitatea New South Wales, dupa ce au intervievat sute de manageri si de angajati.

Imbracati in costume negre, la care asorteaza camasi si cravate stridente, managerii se impauneaza ca animalele care vor sa se impuna. In vreme ce in salbaticie lupta se poarta pentru a atrage perechea, in birou, "batalia" se da pentru a urca in ierarhie.

"Din punctul de vedere al evolutiei, aproximativ doua sute de specii au ca trasaturi comune mersul tantos, cu pieptul inainte", a explicat profesorul Jeffrey Braithwaite. El a adaugat ca "homo sapiens au invatat sa traiasca in ierarhia tribala timp de mai bine de doua milioane de ani, iar lucrul acesta este posibil sa fie imprimat in genele noastre".

Un alt studiu publicat in Jurnalul australian al Organizatiei pentru Sanatate si Management releva faptul ca managerii tind sa aiba birouri mai mari, sa vorbeasca mai tare si sa intrerupa mai des.

Nu castiga respectul

Pe de alta parte, aproape jumatate dintre angajatii americani nu au respect fata de sefii lor si tot atatia considera ca superiorii lor sunt competenti, arata un sondaj realizat online de Randstad SUA, pe un esantion de 2.337 de persoane.

Doar 43% din repondenti cred ca sefii lor sunt deschisi la noi propuneri, in timp ce 47% sunt dispusi sa munceasca peste program pentru a impresiona. Mai putin de 30% au considerat ca seful lor indeplineste rolul de model sau de mentor.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: