Banii - la banca sau la saltea?

Data publicarii: 09-10-2008 | Finante-Banci

In ultimele zile, pe fondul crizei financiare mondiale, tot felul de zvonuri insidioase au prins a se strecura pe diferite canale: "ai auzit ca banca X o sa dea faliment?"; "stii ca banca Y nu mai face plati?"; "scoate repede banii de la banca Z!", scrie Adrian Halpert in Adevarul.

E ceva real in toate aceste "informatii" alarmiste? Cine se afla in spatele unei campanii care, probabil, se va amplifica in zilele urmatoare? Iresponsabili, fani ai lui Mircea Badea care-si trambiteaza, seara de seara, teoria inepta, frecandu-si mainile - "Sa se aleaga praful! Abia astept!" - sau, mai rau, pescuitori in ape tulburi, care zaresc la orizont posibilitatea unor speculatii. Nu este aici nici locul, nici spatiul necesar unei dezbateri referitoare la soliditatea sistemului bancar din Romania. Pot insa sa spun ca, pentru o banca, cel mai important capital este increderea. Nici cea mai mare banca din lume nu poate supravietui fara incredere in fata unui val de retrageri generat de panica. Iar in aceste momente nu exista decizie mai proasta decat aceea de a actiona sub imperiul panicii.

Bun, sa zicem ca dati fuga la ghiseul bancii ca sa va scoati economiile plasate, probabil, in depozite la termen. Mai intai, ce pierdeti? Pai, evident, dobanda. Apoi, comisionul de retragere, plus alte taxe care difera de la banca la banca in cazul lichidarii conturilor. Dupa aceea, ce faceti cu banii? Ii schimbati in alta moneda? In care? Volatilitatea pietelor valutare va ofera aproape 100% sanse sa pierdeti si mai mult. Ii investiti in imobiliare? Hmm! Glumiti! Pe o piata virtual blocata si aflata intr-o certa scadere? Cumparati aur? Pai nu prea aveti cum sa faceti acest lucru ca persoana fizica, de pe o piata organizata, decat tot prin… banca! Cumparati titluri de stat? Raspunsul se afla iar la… banca. Bursa iese din discutie daca nu aveti stofa de jucator care poate cumpara acum actiuni la preturi foarte joase. Dar poate cineva garanta ca BVB a ajuns la vreun minim istoric si ca prabusirea nu va continua?

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: