Mai multe banci din Rusia nu vor supravietui crizei financiare

Data publicarii: 09-10-2008 | International

Criza financiara va reduce numarul institutiilor de creditare din sectorul bancar rusesc si ar putea tempera cresterea produsului intern brut cu doua puncte procentuale, a declarat joi un bancher de la VTB, a doua banca din Rusia, intr-un interviu acordat cotidianului Kommersant, citat de Reuters.

Oficialii rusi anticipeaza o crestere economica de 7,8%, in 2008.

"Cred ca sistemul bancar va pierde o serie de jucatori chiar inainte de sfarsitul anului, dar nu va fi vorba despre banci mari. In ceea ce priveste 2009, va fi un an mult mai dur", a mai spus Mihail Zadornov.

"Nu vom putea iesi din criza la fel de rapid ca acum zece ani, pentru ca este o criza ce cuprinde coloana vertebrala a sistemului financiar international. Aceasta criza ar putea fi profunda si indelungata", a mai estimat Zadornov, care a fost ministru de finante in timpul crizei din 1998, din Rusia.

Sistemul bancar rusesc a pierdut accesul la finantare externa ieftina, dupa declansarea crizei creditelor. Astfel, chiar si banca de stat VTB-24, care are acces la finantarea de stat, a fost afectata.

Guvernul rus analizeaza, de asemenea, posibilitatea de a crea un fond public cu misiunea de a cumpara active la bancile si companiile cu probleme, a declarat Zadornov.

"Ar fi util ca statul sa acorde un mandat pentru acest tip de operatiuni unui fond public special sau unui organism existent deja, iar problema a fost deja dezbatuta in guvern", a explicat bancherul, care a precizat ca este vorba despre active de la banci in dificultate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: