Fondul Monetar International reactiveaza o procedura de creditare de urgenta

Data publicarii: 09-10-2008 | International

Dominique Strauss KahnFondul Monetar International (FMI) va reactiva o procedura de imprumuturi de urgenta pentru statele care vor cere o astfel de creditare ca sa faca fata crizei financiare, a anuntat, joi, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, citat de AFP.

"Am activat, miercuri, procedurile de urgenta ale FMI, ca sa reactionam rapid cu programe financiare care pot fi accesate pe baza unor conditii simplificate, concentrate asupra prioritatii de a reactiona la criza", a explicat Strauss-Kahn, cu ocazia unei conferinte de presa.

Seful FMI a aratat ca procedura vrea "sa raspunda problemelor cu care s-ar putea confrunta o serie de tari emergente". "Suntem gata sa raspundem oricarei cereri venite din partea unei tari care se confrunta cu probleme", a adaugat Strauss-Kahn.

Procedura, lansata in 1995, "autorizeaza avansuri, un acces larg si, totodata, conditii simplificate, chiar daca uneori pot fi asteptate actiuni prealabile, ceea ce inseamna ca este vorba despre o situatie in care nu vom sta la discutii saptamani sau chiar luni, ca sa stabilim un program", potrivit declaratiilor directorului general al Fondului.

"Nu exista posibilitatea de a finanta situatia fara un program care sa defineasca politicile economice viitoare, dar trebuie ca acesta sa fie constituit foarte rapid, iar 'foarte rapid' inseamna cel mult in doua saptamani", a precizat seful FMI.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: