Dupa achizitia ABN Amro, titlurile RBS au scazut cu 82%

Data publicarii: 09-10-2008 | Finante-Banci

In 2007, Royal Bank of Scotland preluase, in consortiu cu Fortis si cu banca spaniola Santander, grupul olandez ABN Amro, intr-una dintre cele mai importante tranzactii efectuate vreodata in sectorul bancar. RBS a preluat, printre alte divizii, si afacerile din Romania ale ABN Amro.

Titlurile bancii s-au prabusit de atunci cu 82%, numai in sedinta bursiera de marti actiunile pierzand 39,2% ca urmare a temerilor pentru capitalizarea bancilor britanice. Purtatorul de cuvant al bancii a spus ca este vorba doar de o "reactie tehnica" la o suspendare, insa analistii sunt de alta parere.

Fred Goodwin a incercat sa transforme banca intr-unul din principalii jucatori europeni. Planurule lui nu au mers asa cum si-ar fi dorit, achizitia fiind urmata la scurt timp de declansarea uneia dintre cele mai mari crize financiare.

RBS a inceput sa aiba serioase probleme de credibilitate, convingandu-si din ce in ce mai greu clientii ca au suficiente lichiditati. Zilele trecute institutia a fost nevoita sa ceara ajutor guvernamental pentru a evita intrarea intr-o zona riscanta.

"Am platit un pret foarte ridicat pentru ABN Amro. Ne-am extins, concomitent, expunerea la piete intr-un moment care se dovedeste foarte nefericit", au spus reprezentantii Royal Bank of Scotland.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: