Laureat Nobel: Capitalismul actual a devenit un cazinou

Data publicarii: 13-10-2008 | International

CazinoMuhammad Yunus, laureat al Pemiului Nobel pentru Pace, este de parere ca lacomia unora este singura vinovata de criza financiara actuala care a dus aproape de colaps un intreg sistem economic. Declaratiile au fost facute in cadrul unui interviu acordat publicatiei germane Der Spiegel.

Sunt gauri uriase in piata financiara actuala care trebuie umplute cat mai repede, insa este greu de crezut ca piata, prin regulile proprii sau prin "mana invizibila" in intelesul dat de Adam Smith, va putea face acest lucru. Necesitatea interventiei statului poate ajuta pentru moment calmarea crizei, insa, in sine, nu este un lucru bun, deoarece se evapora intreaga incredere in lumea financiara. Este de preferat ca piata sa se regleze singura insa situatia actuala are putin de-a face cu ceea ce ar trebui sa fie un capitalism autentic, spune Yunus.

Pentru evitarea unor astfel de crize in viitor, economistul recomanda o mai mare atentie la toate afacerile care vin cu promisiuni halucinante de profit. Potentialul negativ al castigurilor uriase trebuie avut in permanenta in minte iar, cand este observat pe o piata, trebuie intervenit cu rapiditate pentru a nu se ajunge la situatia de acum, in care milioane de oameni sunt afectati.

Capitalismul, cu toate mecanismele sale de piata, va supravietui indiferent cat de mult se va adanci criza. Dar, in viitor, acest sistem, dovedit viabil de-a lungul timpului, trebuie sa isi adauge inca o dimensiune pe langa cea de de maximizare a profitului: dimensiunea sociala. Companiile vor trebui sa constientizeze ca nu cresterea profitului este scopul primordial, ci furnizarea unor beneficii crescute umanitatii, crede Yunus.

Problema actuala nu este nici lipsa reglementarilor, nici excesul lor, ci fundamentul lor. Sunt o serie de reguli fie neadecvate, fie de-a dreptul proaste. Capitaslimul actual a degenerat intr-un cazino, iar piata este propulsata de lacomie. Tranzactiile speculative au atins proportii catastrofice, iar toate acestea sunt lucruri care trebuie sa se sfarseasca.

Muhammad Yunus din Bangladesh, supranumit si bancherul saracilor, a primit Premiul Nobel pentru Pace in 2006, in semn de recunoastere pentru programul sau economic inovator privind oferirea de credite pentru abolirea saraciei si ridicarea nivelului de trai.

Programele speciale de microcreditare concepute de Yunus la Grameen Bank au fost orientate in special pentru sprijinirea femeilor singure si sarace ce doresc sa-si ridice prin munca standardul de viata. Microcreditul este o extensie a micilor imprumuturi, de obicei cu sume intre 50 si 100 de dolari, oferite clientilor prea saraci pentru a se califica pentru formele obisnuite de imprumut bancar.

George Trifu