Primul robot cu creier biologic

Data publicarii: 13-10-2008 | IT&C

Gordon - Robot cu creier biologicCercetatorii de la University of Reading din Marea Britanie au creat primul robot controlat de un creier biologic facut din neuroni de sobolan. Gordon nu este capabil sa realizeze multe functii, dar reprezinta un pas tehnologic urias, aruncand inca un pod intre biologie si tehnologie.

Legatura se realizeaza printr-o casca cu 60 de electrozi care transmit semnalele electrice generate de celulele creierului sau din mediul inconjurator catre creier. De fiecare data cand robotul se apropie de un obiect, un impuls electric stimuleaza creierul producand ca raspuns schimbarea directiei catre stanga sau dreapta.

Gordon nu dispune de un control aditional din partea omului sau a vreunui computer. Este coordonat in totalitate de propriul creier, spun cercetatorii.

"Aceasta cercetare este valoroasa in primul rand prin realizarea celui dintai robot cu creier biologic si, in al doilea rand, prin posibilitatea de a investiga procesele de invatare si memorare ale experientelor specifice creierului. Proiectul va duce mai departe intelegerea principiilor de functionare ale creierului cu efecte profunde asupra medicinei, dar si asupra altor stiinte", spune Kevin Warwick, cordonatorul experimentelor.

Oamenii de stiinta implicati si-au propus sa dezvolte capacitatea de a invata a robotului prin aplicarea unor semnale variate. Acest fapt le-ar putea permite sa explice cum se manifesta memoria in creier cand robotul se va confrunta cu stimuli deja experimentati. Ei spera de asemenea sa inteleaga mai bine o serie de boli precum Alzheimer si Parkinson.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: