iPhone si-a gasit nasii

Data publicarii: 14-10-2008 | IT&C

Telefoanele mobile si-au depasit de mult atributiile de mijloc de comunicare, noteaza Adevarul. Dupa ce Apple a atins apogeul cu terminalul iPhone 2 (cpmpatibil 3G), competitorii au lansat terminale care sa-i tina piept. HTC si Samsung s-au grabit sa arunce pe piata doua telefoane cu ecran tactil, cu conexiune la internet si cu functii de divertisment. Este vorba de HTC Diamond si de Samsung i900 Omnia.

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile la nivel mondial, s-a pregatit cu  Nokia 5.800 XpressMusic, primul terminal full-touchscreen al producatorului finlandez. Terminalul va ajunge si pe piata din Romania in cateva saptamani. Cunoscut sub numele de cod "Tube", terminalul dotat cu functii avansate pentru muzica va avea un pret mult sub iPhone.

Alte surprize sunt modelele Storm de la Blackberry si GPhone de la Google. Blackberry a renuntat la abordarea scortoasa de producator de telefoane pentru oamenii de afaceri si va aduce pe piata un aparat cu functii de divertisment. Punctul forte al telefonului va ramane insa o optiune business: rapiditate la trimiterea de e-mailuri. 

Modelul Storm, primul telefon cu ecran tactil de la Blackberry, va fi disponibil in doua variante: una pentru operatorul american Verizon Wireless si una pentru Vodafone. Britanicii de la Vodafone au anuntat ca noul telefon va fi comercializat in Europa incepand de luna viitoare.

Daca iPhone se lupta mai ales cu telefoanele destepte si segmentul de telefoane fashion e in plina dezvoltare. LG Electronics si Prada au anuntat ca vor lansa pana la sfarsitul acestui an a doua versiune a telefonului LG Prada in mai multe tari europene. Terminalul va avea un pret de pornire de 600 euro.

Om de afaceri si "jucator"

Companiile de telefonie isi stiu bine cumparatorul. Nu il incadreaza in limite stricte, dar stiu ce segment ataca: al oamenilor de succes, ocupati, dar care in timpul liber asculta muzica sau se uita la filme.  "Utilizatorul de HTC Diamond are  varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani. Este  barbat sau femeie, cu un statut social ridicat, cariera de succes si castig peste cel mediu", ne-au declarat reprezentantii HTC.

Functiile de divertisment, din ce in ce mai multe, de la playere muzicale pana la jocuri, isi au si ele scopul bine definit. "Clientul nostru  este interesat de filme, televiziune, muzica, pasionat de cumparaturi, receptiv la aparitiile noi de pe piata si are o viata sociala activa", ne-au mai spus oficialii HTC.

Potrivit analistilor, in Romania, telefoanele inteligente sunt in principal cumparate de segmentul cel mai activ de utilizatori, adica de persoane cu varste intre 25 si 45 de ani. Acestea au profesii si activitati pentru care se deplaseaza mult, de aceea au nevoie de majoritatea functiilor disponibile pe aceste dispozitive.

iPhone, in buzunarul celor educati

Si Apple si-a conturat profilul utilizatorului de iPhone: este barbat, are in medie 31 de ani, cu educatie superioara s cu un venit anual de peste 50.000 de euro, potrivit Solutions Research Group.

Specialistii sustin insa ca Apple vizeaza o arie vasta de cuparatori: de la adolescenti la persoane de peste 50 de ani.  72% din utilizatorii "telefonului total" sunt barbati, iar 32% au varste intre 25 si 34 de ani. 31% au intre 15 si 24% si un procent similar intre 35 si 49 de ani. Majoritatea celor care vor sa-si ia un iPhone n-au mai folosit telefoane similare pana  in prezent.

Telefoanele inteligente au prins bine

Numarul de telefoane inteligente vandute in ultima perioada depaseste asteptarile analistilor, arata un studiu al Solutions Research Group. In 2007, Apple a vandut  peste 3 milioane de terminale. Pentru anul acesta, estimarile companiei sunt si mai optimiste: 3,2 milioane de bucati vandute.

Si in Romania, vanzarile de telefoane inteligente au luat avant. iPhone exista deja de vanzare, la negru, pe site-urile de profil cu cateva luni inainte de a fi adus oficial de Orange. Anul trecut, 10% din piata de mobile a fost reprezentata de vanzarile de smartphone-uri.

Analistii estimeaza ca piata totala de terminale inteligente este de aproximativ 25 de milioane de euro. Pretul mediu al unui telefon inteligent este de 400-500 de euro. Potrivit Orange Romania, cel mai bine vandute telefoane ce dispun de sisteme de operare sunt cele care ruleaza sistemul Symbian, indiferent de producator, urmate de telefoanele cu sistem Windows Mobile si BlackBerry.

Galerie foto Telefoane Mobile:
  • HTC Diamond

  • Samsung Omnia

  • Nokia 5800

  • Blackberry Storm

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: