Cum sa-i furi scaunul sefului direct

Data publicarii: 14-10-2008 | HR/Cariere

Pozitiile de conducere au o forta de atractie inevitabila, in multe cazuri multi angajati renuntand la linistea unei pozitii inferioare doar pentru ca titulatura de sef are o rezonanta prea puternica pentru a nu-i da curs. Ca in orice razboi, si in lupta pentru "suprematie" la birou se pot folosi atat mijloace conventionale, cat si mai putin conventionale, insa in unele situatii mult mai eficiente decat primele. 

Primul pas consta in castigarea increderii sefului. Incearca intr-un mod subtil sa-i induci ideea ca esti indispensabil. Ofera-i intreg suportul in activitatile de zi cu zi dar nu-l eclipsa, cel putin nu in aceasta faza. Fii oglinda sefului, de asemenea, si pentru interesele din afara biroului, erijandu-te nu numai in angajatul perfect, ci si intr-un potential prieten.

Esential este sa umfli cat poti de mult ego-ul sefului si sa-l faci sa aiba incredere nelimitata in tine. Fa-l sa se simta cea mai buna persoana din lume si cel mai competent manager. Pentru a-ti duce planul la bun sfarsit e necesar sa fii un individ sarmant, fermecator, sa dai dovada de umor si inteligenta pentru a-i castiga simpatia si increderea.

Paralel, construieste-ti o coalitie in randul managerilor superiori. Arata-te voluntar pentru diverse proiecte sau activitati in fata sefilor sefului tau. Comporta-te la fel de prietenos ca si cu seful direct, manifestandu-ti interesul in problemele lor personale sau de serviciu.

Pasul urmator este intinderea unei curse. In mod sigur va veni un moment in care seful va fi in centrul atentiei. Poate fi vorba despre o prezentare in fata unui client important sau de o sedinta in fata bordului director. Pentru ca ai devenit deja o parte indispensabila a echipei, vei juca un rol insemnat in acest proiect. Acum este momentul sa lovesti. O poti face fie "uitand" sa atasezi in dosar un document cheie, fie sa furnizezi o informatie eronata, fie sa-l faci sa mearga pe un drum gresit, astfel incat sa se prefigureze un dezastru de imagine. In momentul critic vino si salveaza-l.

Daca ai realizat cum trebuie pasul anterior, managerii superiori ar trebui deja sa te stie si sa te simpatizeze. Acum vor sti ca tu esti cel care a salvat ziua si clipele pana cand job-ul sefului va fi al tau sunt numarate.

Acuratetea actiunilor este extrem de importanta daca vrei sa nu cazi in gropa sapata chiar de tine. Cei cu o toleranta mica fata de risc e de preferat sa utilizeze caile conventionale de ascensiune sau, cel mult, strategii neortodoxe mai diluate.

O cale este sa te comporti ca un client al companiei: foloseste produsele firmei sau apeleaza la serviciile ei astfel incat sa afli problemele si punctele ce pot fi imbunatatite. O alta cale este sa te faci cunoscut ca expert pe o problema anume, importanta in companie. Superiorii vor sti la cine sa apeleze cand se va ivi ocazia.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: