Trei persoane au fost arestate in cazul spamului de la Raiffeisen
Data publicarii: 15-10-2008 | Finante-BanciDirectia pentru Combaterea Criminalitatii Informatice (DCCI) a arestat, luna trecuta, trei persoane in cazul spamului de la Raiffeisen Bank, a declarat directorul adjunct al Directiei pentru Combaterea Criminalitatii Informatice, Virgil Spiridon.
Potrivit informatiilor reprezentantului DCCI, initiatorii atacului de spam indreptat catre Raiffeisen Bank sunt trei romani care au apelat la 15 persoane pentru a deschide tot atatea conturi bancare separate cu intentia de a vira banii obtinuti prin procedeul de phishing. Surse din interiorul bancii au declarat ca s-au inregistrat aproape 200 de plangeri ale clientilor carora le-au disparut bani din conturi.
Spiridon a spus ca persoanele contactate pentru a-si crea un cont bancar, nu stiau pentru ce sunt rugate sa infiinteze respectivele conturi, si nici provenienta banilor. "Atacatorii au trimis nenumarate mesaje spam, iar spre surprinderea noastra au fost destui clienti care au raspuns solicitarilor. Am vrut sa vedem ce urmeaza, am urmarit banii si ne-am creat o imagine a ceea ce urmau sa faca. Nu putem specifica suma la care se ridica pierderile clentilor, deoarece investigatia este inca in desfasurare. Cele 15 persoane implicate in acesta actiune probabil ca vor primi pedepse in jurul a trei ani cu suspendare, iar celelalte trei urmeaza a fi judecate corespunzator ", a precizat Virgil Spiridon.
Acesta a adaugat ca exista anumite infractiuni care nu sunt sanctionabile corespunzator, de exemplu phishingul, care este considerat tentativa de frauda, nu frauda propriu zisa. "Furtul de date, iarasi este o infractiune care poate fi interpretata", a spus directorul adjunct.
In Romania, 80% dintre tintele atacurilor de spam si phishing se indreapta catre cetateni cu un nivel de educatie mai inalta si cu o conceptie mai dezvoltata a comertului electronic, releva datele DCCI. Ponderea de tranzactii frauduloase este alcatuita din licitatii de produse fictive si achizitionari prin carti de credit compromise.
Reprezentantul DCCI a adaugat ca in Romania nu exista cazuri de bancomate compromise. "Sunt semnale din strainatate legate de astfel de fapte comise de romani, dar nu este cazul Romanei", a adaugat Virgil Spiridon.
Conform acestuia, cele mai multe atacuri de spam sunt initiate din judetele Craiova, Constanta, Iasi, Timisoara si Bucuresti.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri