Verheugen: era pietei fara reguli s-a sfarsit

Data publicarii: 15-10-2008 | International

Vice-presedintele Comisiei Europene, Gunter Verheugen, este de parere ca ideologia "mainii invizibile" a primit o grea lovitura prin actuala criza si ca este necesara o reevaluare a avantajelor unei piete nesupravegheate suficient.

El a spus ca in viitor trebuie adoptate o serie de legi care sa faca piata monetar-bancara mai transparenta decat pana acum, astfel incat riscurile sa fie limitate.

"Acesta este sfarsitul unei ideologii economice care nu s-a bazat pe experienta reala sau pe realitatile sociale. Autoreglarea pietelor este mai degraba o fictiune", a spus Verheugen in fata a 700 de oameni de afaceri chemati sa examineze impactul crizei financiare.

Comentariile lui vin la o zi dupa ce liderii Germaniei, Italiei, Spaniei, Frantei, Olandei si Austriei s-au alaturat planului de ajutorare a bancilor, in valoare de 1500 miliarde euro, cel mai mare din istorie.

El a adaugat ca in urma crizei, bancile se vor reconcentra asupra rolului traditional de imprumutator, principalele beneficiare fiind firmele mici, afectate de actualele turbulente de pe piata de capital. Multe companii ar trebui sa isi amane planurile de dezvoltare sau sa isi limiteze o serie de investitii.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: