Loganul de 70.000 de euro, lansat la salonul CSAT

Data publicarii: 15-10-2008 | Politica

Presedintele Basescu a decis suspendarea sedintei CSAT, acuzand Guvernul ca a incercat sa ii ia acceptul pentru o achizitie suspecta de masini de politie ultrascumpe. Cotidianul a aflat detaliile acestui contract.

La o ora dupa ce a suspendat sedinta CSAT, seful statului a explicat, ieri, care au fost motivele pentru care a luat aceasta decizie. "Sedinta CSAT a fost suspendata din cauza ca nu au fost prezentate, de catre membrii Guvernului, materialele privind bugetele pentru institutiile de siguranta nationala. Proiectia bugetelor acestor institutii este extrem de importanta, iar lipsa acestor materiale a facut imposibila aprobarea bugetelor, a declarat Traian Basescu. Nu am vrut ca CSAT sa fie o institutie in care doar unul sau doi avizati sa stie despre ce e vorba, iar restul sa voteze in necunostinta de cauza".

Presedintele a venit si cu exemple concrete, acuzand ministerul condus de Cristian David: "La Ministerul de Interne s-au incheiat 29 de contracte privind achizitionarea a 2.136 de automobile. Printre acestea aproximativ 300 de Loganuri care au costat 11.700 de euro, iar dotarile 45.000 de euro". Conform aprecierii sale, "achizitionarea de masini era necesara, insa in materialele pentru CSAT nu se vorbea despre preturile acestora". Basescu a amenintat: "Voi sesiza institutiile statului pentru o analiza serioasa". In drum spre liftul care-l ducea spre biroul sau, seful statului le-a spus ziaristilor, razand, ca una dintre institutiile statului la care se gandeste s-o sesizeze este chiar Ministerul de Interne.

Ministrul de Interne a declarat, ieri, ca a sesizat inca de pe 22 septembrie 2008 Corpul de Control al ministrului cu privire la neregulile inregistrate in cadrul acestei achizitii de automobile. Desi initial Cristian David a spus ca a trimis concluziile raportului de control la DNA, ulterior ministrul de Interne a revenit asupra declaratiei initiale, precizand ca "eu am cerut un control inca din septembrie", fara sa mai adauge ca a trimis raportul la DNA.

Reprezentantii DNA au declarat pentru Cotidianul ca raportul Corpului de Control al ministrului de Interne nu a ajuns la DNA. Surse din cadrul Ministerului de Interne au precizat pentru Cotidianul ca raportul respectiv se afla inca pe masa ministrului David, fara semnatura acestuia dosarul neputand ajunge la procurorii DNA. Cristian David era asteptat aseara sa vina la minister de la sedinta de Guvern pentru a semna raportul de control, pentru a putea fi trimis catre DNA.

Surse din cadrul Ministerului de Interne au declarat pentru Cotidianul ca Politia Romana a incheiat acest contract pagubos de achizitie prin Ager Leasing, firma abonata la contracte mari cu Ministerul de Interne si institutii din subordinea acestuia. Conform informatiilor de la Registrul Comertului, firma Ager Leasing are sediul in Zona Libera Giurgiu si este detinuta in proportie de 99,9% de catre Bogdan Mihail Savin, care in urma cu cativa ani a fost acuzat de returnare ilegala de TVA.

Cotidianul a dorit sa afle in ce constau aceste dotari si cat de necesare sunt ele pe masinile de patrulare ale Politiei Romane. Purtatorul de cuvant al Politiei Romane, Diana Popa, ne-a spus ca raportul Corpului de Control al ministrului nu a fost trimis si conducerii Politiei Romane. Reprezentantii Ministerului de Interne ne-au declarat ca fiind vorba despre o ancheta in curs, nu ne pot oferi informatii. De la sediul firmei Ager Leasing ni s-a spus ca Bogdan Mihail Savin este intr-o intalnire importanta si nu poate fi deranjat.

Mii de euro, doar cusca cainelui

MIRA a semnat contracte pentru cumpararea a 392 de autospeciale de patrulare pentru Politia Rutiera, marca Dacia Logan, de 1,6, la care pretul fara dotari este de 11.769 euro, iar cu dotari de 47.720 euro plus taxe de leasing ajunge la pretul de 70.968 pentru fiecare masina. De asemenea, mai exista masini de la Dacia Logan, 449 de bucati, cu un pret de baza de 12.404 euro, dar care cu dotari de 30.494 euro ajung la un pret de 52.423 euro pe bucata. Destinatia acestora este pentru Politia rurala.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: