Controverse privind clasificarea contabila a leasingului financiar si operational

Data publicarii: 15-10-2008 | Finante-Banci

Problemele ridicate de contractele de sale and leaseback pun uneori in dificultate companiile de leasing, se arata intr-o analiza ALB Romania. Criteriile de calificare a unui contract de leasing ca financiar sau operational difera din perspectiva contabila fata de cea fiscala. Desi cele doua seturi de criterii prevazute de OMFP 1752/2005 si respectiv Codul Fiscal par foarte asemanatoare, intre ele exista o serie de diferente de nuanta care pot duce la incadrarea diferita a unui acelasi contract de leasing din punct de vedere contabil si respectiv fiscal. Subiectul va fi dezbatut cu ocazia Conferintei Nationale 2008 a Asociatiei Societatilor Fianciare - ALB Romania, care va avea loc pe 23 octombrie.

Un contract de leasing poate fi recunoscut ca leasing operational daca nu indeplineste nici una din conditiile enumerate mai sus. Spre exemplu, daca in cadrul unei operatiuni de sale and leaseback contractul de leasing aferent este incadrat din punct de vedere contabil ca fiind financiar, operatiunea respectiva ar fi tratata in contabilitate ca o simpla operatiune de finantare - generand doar cheltuieli aferente dobanzii si comisioanelor platite in cadrul contractului de leasing.

Pe de alta parte, daca acelasi contract de leasing incheiat in cadrul unei operatiuni de sale and leaseback ar fi incadrat ca operational din punct de vedere fiscal, operatiunea de sale and leaseback ar putea fi tratata, cel putin din punct de vedere fiscal, ca o vanzare urmata de o inchiriere a aceluiasi activ, generand atat venituri cat si cheltuieli diferite fata de cele inregistrate in contabilitate. In aceste conditii, se pune intrebarea daca diferentele de tratament fiscal fata de cel contabil ar genera, la calculul impozitului pe profit, elemente similare veniturilor si cheltuielilor. La un raspuns afirmativ, apare necesitatea tinerii de registre duble - pentru raportare contabila si respectiv fiscala, ceea ce ar ingreuna odata in plus obligatiile administrative ale firmelor din Romania.

Taxa pe valoarea adaugata

Daca din perspectiva impozitului pe profit tratamentul operatiunilor de sale and leaseback se confrunta cu o serie de neclaritati, din punct de vedere al TVA reglementarile Codului Fiscal lasa mai putin loc de interpretari: indiferent de natura leasingului si al tratamentului operatiunilor de sale and leaseback, din perspectiva TVA au loc doua tranzactii distincte - o livrare de bunuri urmata de o prestare de servicii de leasing (presupunand ca durata contractului de leasing este de cel putin 12 luni).

Cu alte cuvinte, vanzarea de bunuri in cadrul unei operatiuni de sale and leaseback va fi supusa TVA la momentul schimbarii proprietatii juridice asupra bunului respectiv, iar fiecare din ratele de leasing vor fi de asemenea supuse TVA la momentul scadentei acestora, pe parcursul derularii contractului de leasing. Impactul TVA la nivel de cashflow asupra operatiunilor de sale and leaseback va trebui luat in considerare la planificarea financiara a acestor operatiuni, intrucat de multe ori sumele implicate sunt suficient de mari pentru a nu putea fi neglijate.

Analiza realizata de ALB Romania

Ultimele stiri pe BankNews.ro: