Subsidiara din Ungaria a Volksbank limiteaza creditarea in dolari si franci elvetieni

Data publicarii: 15-10-2008 | Finante-Banci

Volksbank Ungaria, subsidiara a grupului austriac Volksbank International AG (VBI), a limitat creditarea in dolari si in franci elvetieni pe piata ungara, a anuntat miercuri banca, printr-un comunicat, informeaza Reuters.

Anuntul facut de Volksbank vine dupa ce MKB Bank, o divizie a grupului Bayerische Landesbank, a anuntat luni ca a suspendat creditarea in valuta in Ungaria. 

"Volksbank a impus limitari pentru noile credite in dolari si franci elvetieni, avand in vedere volatilitatea pietei", precizeaza banca.

Aproape 90% din creditele pentru locuinte facute in acest an in Ungaria au fost in valuta, iar analistii sustin ca o limitare a creditelor de acest tip ar putea incetini semnificativ activitatea bancara.

Volksbank a anuntat ca va continua sa ofere credite in valuta, in principal in euro.

Volksbank este cel de-al 14-lea creditor din Ungaria, dupa active.

Grupul austriac Volksbank are o subsidiara si pe piata romaneasca, care acorda de asemenea credite in franci elvetieni pentru populatie, insa doar cu garantii. Pe segmentul creditelor de consum, Volksbank Romania nu da, in prezent, decat credite in lei, declara pentru NewsIn, la inceputul acestei luni, presedintele bancii, Gerald Schreiner.

Luni, banca ungara MKB, actionarul majoritar al MKB Romexterra din Romania, anunta ca a suspendat acordarea de credite in valuta pentru a proteja clientii de fluctuatiile valutare.

Alte banci din Ungaria au anuntat ca monitorizeaza situatia.

Analistii au estimat ca actuala criza mondiala a creditelor ar putea determina grupurile bancare occidentale sa puna capat finantarii puternice a subsidiarelor din Europa Centrala, in timp ce deprecierea monedelor afecteaza calitatea portofoliilor creditelor in valuta deja existente.

"Raportul ridicat intre active bancare si produsul intern brut (PIB), proportia mare intre credite si depozite si ponderea mare a fondurilor straine in finantarile totale atrase de banci indica un grad ridicat de vulnerabilitate pentru tarile Baltice si pentru Ungaria", se arataintr-o nota de cercetare a Commerzbank.

Marti, Millennium si PKO BP, doi dintre cei mai mari creditori din Polonia, au anuntat ca vor inaspri normele de creditare ipotecara din cauza costurilor mai mari ale finantarii si a temerilor ca ritmul de crestere economica va fi afectat de criza financiara.

Millennium a anuntat ca va cere solicitantilor de credite ipotecare sa acopere 35% din valoare proprietatii la acordarea creditelor in franci elvetieni, masura ce ii va frana cresterea portofoliului ipotecar.

PKO, cel mai mare creditor ipotecar din Polonia, a confirmat, de asemenea, ca va solicita noilor clienti un avans de 20% din valoare proprietatii, in cazul imprumuturilor ipotecare in franci elvetieni.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: