Noile Apple MacBook, ecologice si cu un design revolutionar

Data publicarii: 16-10-2008 | IT&C

Apple a lansat noua gama MacBook, ce redefineste design-ul laptopurilor si, in acelasi timp, reduce dramatic costul componentelor precum carcasa metalica si placile grafice performante cu pana la 700 de dolari, devenind astfel mult mai accesibile. Noile MacBook si MacBook Pro 15" dispun de o carcasa "unibody" realizata dintr-un singur bloc de aluminiu, avand ca rezultat un design frumos, mai durabil si mai subtire.

In plus, fiecare model al noii game MacBook contine placi grafice NVIDIA de top, display LED si un trackpad mare Multi-Touch din sticla, cu o suprafata de actiune cu 40% mai mare si suport pentru mai multe gesturi Multi-Touch. intreaga gama MacBook este in conformitate cu  standardele ecologice Energy Star 4.0, EPEAT Gold si RoHS si devine lider in domeniu prin eliminarea elementelor chimice toxice, includerea de cabluri si componente fara PVC si folosirea display-urilor LED economice fara mercur, realizate din sticla fara arsenic. 

"Apple a inventat un mod complet nou de realizare a unui laptop, dintr-un singur bloc de aluminiu. si, tot atat de important, acestea sunt cele mai ecologice laptopuri," a declarat Steve Jobs, CEO Apple. "Noile MacBook-uri ofera elemente incredibile pe care utilizatorii le vor indragi - precum noul design complet metalizat, grafica 3D si display-uri LED - la preturi cu pana la 700 USD mai mici decat inainte."

"In mod traditional, laptopurile sunt realizate din mai multe parti. Cu noul model MacBook, am inlocuit toate acele parti cu una singura - unibody," a declarat Jonathan Ive, senior vicepresident Industrial Design Apple. "Carcasa unibody a laptopului MacBook este realizata dintr-un singur bloc de aluminiu, ceea ce face din MacBook un laptop mult mai subtire, mai puternic si mai robust, cu finisaje pe care nici nu indrazneam sa le visam inainte."

Modelele noi MacBook sunt dotate cu NVIDIA GeForce 9400M, un procesor grafic 3D integrat revolutionar ce detine 16 nuclee paralele de procesare cu performante grafice 3D de pana la cinci ori mai mari decat in cazul versiunilor anterioare MacBook si MacBook Air. Apple a lucrat impreuna cu NVIDIA la realizarea acestor procesoare grafice de varf si este prima companie ce le introduce pe piata, odata cu noile modele MacBook.

Noul trackpad Multi-Touch din sticla de pe modelele MacBook si MacBook Pro 15" ofera utilizatorilor o suprafata de actiune cu 40% mai mare si mai multa usurinta in utilizarea gesturilor Multi-Touch precum ciupitul, rotirea sau lovirea. Noile gesturi disponibile permit utilizatorilor sa activeze Expose sau sa treaca de la o aplicatie la alta dintr-o singura miscare. intregul trackpad functioneaza ca un buton, perrmitand utilizatorului sa se deplaseze si sa apese oriunde pe suprafata acestuia. Utilizatorii pot defini mai multe butoane virtuale (precum cel de clic-dreapta) cu ajutorul unor aplicatii specializate.

New MacNook Pro

Fiecare model al noii game MacBook dispune de un display LED ce utilizeaza cu pana la 30% mai putina energie decat modelele precedente si elimina mercurul, continut in modelele standard de catre sistemele de iluminare fluorescente. Ecranul foarte subtire ofera imagini clare si culori vii, ideale pentru vizionarea fotografiilor si a filmelor. Toate ecranele modelelor MacBook sunt realizate din sticla fara arsenic. 

Noul MacBook este disponibil in doua modele: MacBook 2.0 GHz cu HDD de 160GB si 5400 rpm si MacBook 2.4 GHz cu HDD de 250GB si 5400 rpm si tastatura luminata. Noul MacBook Pro este disponibil in doua modele: MacBook Pro 2.4 GHz cu HDD de 250GB si 5400 rpm si MacBook Pro 2.53 GHz cu HDD 320GB si 5400 rpm. 

Apple a anuntat si versiunile noi ale modelelor MacBook Air si MacBook Pro 17". MacBook Air, cu o grosime cuprinsa intre 0,4 cm (punctul minim) si 1,9 cm (punctul maxim), si o greutate de numai 1,36 kg, contine acum noul procesor grafic integrat NVIDIA GeForce 9400M si o arhitectura mai rapida pentru o performanta marita si suport pentru jocuri 3D. Cu un pret pornind de la 1799 USD, MacBook Air este dispoinibil cu un HDD 120GB si 4200 rpm (o crestere cu 50% fata de generatia anterioara) sau cu un SSD 128GB. Noul model MacBook Pro 17" isi pastreaza carcasa de aluminiu si dispune de un ecran LED cu o rezolutie de 1920 x 1200 si un HDD mai incapator de 320GB sau un SSD optional de 128GB.

Stabilind un nou standard pentru laptop-urile ecologice, fiecare model nou al gamei MacBook a primit certificarea EPEAT Gold. Carcasa unibody a fiecarui MacBook este realizata din aluminiu reciclabil si dispune de un ecran LED economic fara mercur, realizat din sticla fara arsenic. Noua gama MacBook indeplineste cerintele standardelor Energy Star 4.0 si utilizeaza cabluri si componente fara PVC.

Fiecare Mac produs de Apple contine iLife '08, pachetul premiat de aplicatii digitale uzuale realizat de Apple, ce contine iPhoto, cel mai rapid si mai usor mod de a organiza si administra fotografiile digitale si un iMovie complet reinventat, integrat cu MobileMe Gallery pentru transmiterea online de fisiere foto si video. Fiecare Mac mai contine Leopard, cel mai avansat sistem de operare din lume cu Time Machine, un mod facil de backup; Finder, ce permite utilizatorilor sa vizualizeze rapid fisiere pe mai multe sisteme Mac; Quick Look, cea mai buna metoda de vizualizare a fisierelor fara deschiderea aplicatiilor aferente; Spaces, un mod intuitiv de creare a grupurilor de aplicatii si navigare rapida intre acestea; precum si imbunatatiri majore ale aplicatiilor Mail si iChat.

Preturi si disponibilitate

Modelele noi MacBook, MacBook Pro 15" si MacBook Pro 17" sunt disponibile acum prin Apple Store (www.apple.com), magazinele Apple si distribuitorii autorizati Apple, iar MacBook Air va fi disponibil de la inceputul lunii noiembrie.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: