Berlusconi doreste integrarea Rusiei in UE in cativa ani

Data publicarii: 16-10-2008 | International

Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat ca este in favoarea aderarii Rusiei la Uniunea Europeana, aceasta fiind "o viziune" pe care o are de mai multi ani.

"Consider Rusia o tara occidentala si planul meu este ca Federatia Rusa sa poata deveni membra a UE in urmatorii ani", a declarat Berlusconi la Bruxelles.

El apreciaza ca, mai intai, UE ar trebuie sa reia discutiile cu Moscova asupra unui acord de parteneriat, ce a fost suspendat in urma razboiului dintre Rusia si Georgia din august, scrie AFP. "Eu personal vreau sa merg mai departe. Am aceasta viziune de multi ani", arata premierul italian, preyent in Belgia pentru summitul UE.

De altfel, premierul italian are o relatie personala foarte buna cu omologul sau rus, si, in decursul ultimilor ani, chiar l-a invitat pe acesta de mai multe ori sa isi petreaca vacanta impreuna cu familia sala resedinta sa din Sardinia. UE a suspendat discutiile privind parteneriatul cu Moscova pe 1 septembrie ca semn de protest la recunoasterea formala de catre Rusia a regiunilor separatiste din Georgia: Abhazia si Osetia de Sud.

Relatiile sunt tensionate si din pricina altor puncte probleme, precum extindere spre Est, in special fostele republici sovietice, a UE, planurile americane de desfasurare a unui scut anti- racheta in Polonia si Cehia, si expansiunea NATO.

Pe de alta parte, Rusia a fost acuzata ca foloseste statutul sau de exportator principal de hidrocarburi in scopuri politice si este criticata pentru abuzurile asupra drepturilor omului sau lacune in caracterul democratic al alegerilor prezidentiale.

Cu toate acestea, cele doua parti par sa aiba nevoie una de cealalta. Rusia este principala sursa pentru gaz si petrol a UE, iar Federatia Rusa este, la randul ei, este o piata in continua expansiune pentru firmele occidentale. De altfel mai multe exporturi rusessti merg spre UE decat oriunde in alta parte, iar Rusia este cel de-al treilea partener comercial al UE, dupa SUA si China.

De asemenea, din punct de vedere politic cele doua parti au legaturi puternice. Dintre toate statele cu care UE are relatii, cele mai frecvente intalniri le are cu Rusia. Doua summituri UE- Rusia au loc anual, comparativ cu unul singur pentru directia SUA sau China.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a carui tara detine presedintia temporara a UE, s-a exprimat si el pentru reluarea dialogului privind cooperarii cu Rusia. Momentan, relatiile sunt guvernate de un acord de parteneriat din 1997, moment in care Rusia era in criza economica dupa prabusirea URSS. Comunitatea europeana spera mai ales ca noul parteneriat ar putea sa ofere garantii privind livrarile rusesti de petrol si gaze.

Antena3.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: