Firmele, fara management de performanta

Data publicarii: 16-10-2008 | HR/Cariere

Companiile locale din sectorul financiar-bancar folosesc doar in proportie de 40% sisteme de management al performantei. In acelasi timp firmele din productie sunt si mai putin interesate de un astfel de sistem, in acest sector doar 27% au implementat un sistem de management al performantei, potrivit unui sondaj realizat de firma de consultanta B & L Consultanta, cu sprijinul Oracle Romania si al Contrast Management Consulting.

"Managerii nu sunt obisnuiti sa lucreze cu instrumente manageriale, multi dintre acestia, in special cei din companiile romanesti, nu cunosc conceptul de management al performantei", spune Cristian Baleanu, directorul companie B&L Consultanta. Acesta mai adauga ca in momentul de fata nu exista cursuri de managementul performantei ca program standard, dar mai este si atitudinea tipic romaneasca "merge si asa", iar managerii vad ca afacerea e profitabila si are performante spectaculoase si atunci nu vad rostul unei investitii intr-un astfel de produs.

In sectorul financiar-bancar, circa 40% dintre companii au un sistem de management al performantei, 56% nu utilizeaza un astfel de sistem si peste 20% sunt pe cale sa implementeze unul.

Rolul unui sistem de management al performantei este acela de a permite unei organizatiei sa stabileasca nivelul de performanta dorit, sa evalueze si sa sustina realizarea performantei pe o anumita perioada de timp si sa actioneze in vederea cresterii performantei pe perioada urmatoare, inclusiv prin acordarea bonusului in raport cu performanta. "In urma implementarii unui sistem de management al performantei, toti angajatii vor cunoaste obiectivele si planul de actiune ale companiei, vor sti care este rolul lor in organizatie, in acelasi timp conducerea companiei va cunoaste potentialul angajatilor, iar managerii vor putea sa evalueze performanta fiecarui angajat", explica Cristian Baleanu. Potrivit studiului mentionat, peste 70% dintre companiile din productie de pe piata locala nu utilizeaza un sistem de management al performantei, doar 27% folosesc un astfel de sistem, 3% sunt in curs de implementare, in timp ce aproape 15% nu doresc sa implementeze un sistem de management al performantei.

De asemenea, in acest sector, numarul companiilor care doresc suport IT pentru sistemul de management al performantei este mai mare decat cel al companiilor din productie, 13% fata de 8%.

"Existenta unui astfel de sistem nu asigura cresterea performantei. Degeaba exista un astfel de sistem daca managerii, supervizorii sau liderii unor grupuri de lucru sau echipe nu stiu sa il foloseasca, neavand abilitatile necesare de conducere a discutiilor legate de performanta,"spune Cosmin Joldes, national business development manager in cadrul firmei de training Achieve Global.

Potrivit acestuia, implementarea unui sistem formal de managementul performantei este insa esentiala in vederea asigurarii eficientei individuale la nivel de manageri si de angajati, uneori el fiind necesar in vederea implementarii altor sisteme, precum cel de salarizare si beneficii, de dezvoltare a performantei prin coaching.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: