Cum sa-ti administrezi posta electronica

Data publicarii: 16-10-2008 | IT&C

Pentru o buna gestionare a mai multor conturi de e-mail, utilizatorul are la dispozitie mai multe aplicatii gratuite offline si online. Cu ajutorul lor, el poate avea acces la toate mesajele sale intr-un singur loc, noteaza Romania Libera.

Majoritatea utilizatorilor folosesc internetul pentru a comunica cu alte persoane, iar serviciile de e-mail si mesagerie instanta sunt cele mai folosite in acest scop. Insa, daca au mai mult de o singura adresa de e-mail, managementul acestor mesaje nu este tocmai usor de realizat.

Pentru aceasta exista programele tip "e-mail client", cu ajutorul carora utilizatorii isi pot descarca mailurile de pe serverul de mail in calculatorul personal, isi pot crea o agenda cu toate contactele lor si isi pot tine o evidenta clara a programului de zi cu zi in sectiunea "Calendar".

Aceste aplicatii pot fi instalate pe calculatorul personal, iar unele pot fi folosite exclusiv online. Cea mai buna solutie o reprezinta insa cele care functioneaza in ambele medii si se sincronizeaza instant intre ele.

Ele sunt indicate celor care isi gestioneaza mesajele pe calculatorul de acasa     (printr-un software), dar care vor sa aiba acces la acestea si atunci cand se afla oriunde altundeva.

Exclusiv online

Cu un cont la Yahoo! se poate mentine foarte usor ordinea in casuta de e-mail: se pot crea foldere nelimitate si se pot particulariza mai multe filtre (in functie de anumite cuvinte-cheie) care indica in ce folder sa fie livrate mesajele. In acelasi timp, utilizatorul are la dispozitie functii de agenda si de calendar. Insa daca el vrea sa descarce mesajele din alte conturi de mail, va trebui sa treaca de la versiunea gratuita la cea "plus" - care costa aproximativ 20 de dolari pe an.

Cine nu vrea sa achite acesti bani poate alege Windows Live Mail - fostul Hotmail - de la Microsoft, care poate colecta mesaje de la maximum cinci alte adrese personale, gazduite la orice alt serviciu de mail. In acelasi timp, utilizatorul va putea trimite e-mailuri de la oricare dintre cele cinci adrese definite, fara a se mai conecta la interfata web a adresei in cauza. Este de mentionat ca, pentru a putea descarca mesaje de pe alte servere de e-mail, acestea trebuie sa dispuna de protocolul POP3.

Fara calendar, numai pentru mesaje

Celor care corespondeaza prin e-mail numai atunci cand sunt acasa si vor o mai mare flexibilitate de gestiune a mesajelor decat cea oferita de interfata web li se recomanda programe precum Thunderbird sau Eudora.

Thunderbird este un client de mail gratuit dezvoltat de Mozilla - organizatia care a creat si browserul Firefox. Instalarea dureaza cateva minute, iar setarea acestuia depinde de cat de multe conturi de e-mail doriti sa configurati. Se poate opta pentru descarcarea tuturor mesajelor - indiferent de contul de unde vin ele - in acelasi folder principal ("Inbox") sau se poate defini cate un astfel de folder pentru fiecare cont in parte.

Programul include si tehnologia RSS, care ii ajuta pe utilizatori sa citeasca ultimele noutati de pe bloguri sau site-uri de stiri sub forma unor mesaje electronice. Evident, site-urile in cauza trebuie sa ofere acest serviciu.

Eudora are aceleasi functii, dar aduce in plus si alte cateva "gadgeturi" interesante. De exemplu, atunci cand este receptionat un mesaj nou, programul poate reda o melodie de atentionare care poate fi aleasa de utilizator chiar dintre melodiile preferate stocate pe calculator.

Functia "Signature" (semnatura) exista la mai toate programele de posta electronica. Insa pana acum aceasta putea fi doar text. Eudora permite, in schimb, si atasarea unei imagini la aceasta semnatura.

Windows Mail Desktop

  • Adresa: http://get.live.com/wlmail/
  • Pret: gratuit
  • RSS feeds: da
  • Calendar / Agenda: Da / Da
  • Plus: se pot trimite fotografii foarte mari, fara ca adresa destinatarului sa fie incarcata. In momentul trimiterii mesajului, imaginea va fi incarcata pe un server Microsoft, utilizatorul urmand sa vada doar o imagine mai mica (pentru a o vizualiza la rezolutia initiala va trebui sa faca "click pe aceasta").

Mozilla Thunderbird

  • Adresa: www.mozilla.com/thunderbird/
  • Pret: gratuit
  • RSS feeds: Da
  • Calendar / Agenda: Nu / Da
  • Plus: Serverul unde va primiti mesajele le analizeaza pentru a determina care este spam, insa cateodata si mesajele care nu sunt spam sunt catalogate ca fiind nedorite. Thunderbird reia procesul, iar filtrul sau nu face astfel de greseli.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: